Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

13 roliga fakta om kräftor (och kräftskivor)

Har du alltid undrat vad kräftor äter? Eller varför de blir röda när man kokar dem? Här får du svaren. Samt 11 andra intressanta fakta om kräftor.

Foto: Getty Images/iStockphoto / AksanaYasiucheia

Kräftpremiär 2019 – 7 augusti

13 roliga fakta om kräftor:

1. Det är en myt att kräftor går baklänges. Dock har uttrycket "kräftgång" (tillbakagång) sitt ursprung i att det ser ut som att de rör sig baklänges.

2. Kräftor är allätare och äter allt från växter, till fiskar, insekter och döda djur. Är det ont om föda tvekar de inte att äta sin egen art.

3. Traditionen med kräftskiva började hos överklassen och spreds till medelklassen på 1960-talet när kräftor började importeras från Spanien, Turkiet och Kina.

4. Sedan 1994 får man fånga och sälja kräftor året om, även om traditionen med kräftskiva i augusti lever kvar för de flesta.

5. Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti. Många anser att kräftpremiären bör firas första onsdagen i augusti (i år den 7 augusti).

6. Att kräftor bli röda när de kokas beror på att dess gröna, blå och bruna pigment förstörs vid upphettning, kvar blir två av kräftornas fem pigment, rött och gult. Eftersom det röda är dominant försvinner även det gula.

7. En vanlig svensk signalkräfta innehåller cirka tretton gram kött.

8. Carl von Linné liknade kräftorna vid oätliga insekter.

9. Kräftor innehåller mycket jod och fosfor. Ämnen som påverkar hormonerna, en anledning att kräftor ses som ett afrodisiakum.

10. Du ser skillnad mellan hanar och honor på stjärten och klorna. Honorna har bredare stjärt och hanarna har större klor.

11. Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" syftade på bordsskivan, dukad med mat och dryck.

12. Det importeras runt 2 500 ton kräftor till Sverige varje år.

13. Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för nej-sidan av Albert Engström med motiveringen "Nej! Kräftor kräva dessa drycker!".

Kräfta, kräfta prydd med dill, och en immig sup därtill