Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför får du ”bakismage” dagen efter

Känns det svajigt i magen dagen efter att du druckit alkohol? Du är inte ensam. Några glas vin kan göra sig påminda dagen efter. Men varför reagerar magen som den gör när den har matats med alkohol? Och finns det någon magisk bakiskur att ta till? 

Börja inte dagen efter med kaffe och juice. Det kan göra så att bakismagen blir ännu värre...
Börja inte dagen efter med kaffe och juice. Det kan göra så att bakismagen blir ännu värre... Foto: Shutterstock (montage)

Bakismage, vinmage, dagen efter-mage. Även okärt barn har många namn. Vi pratar om den där obehagliga känslan i magen som knackar på sovrumsdörren så fort du slår upp ögonen efter gårdagens festligheter. ”Det är dags att springa till toaletten!” ropar den, och det är bara att lyda. 

– Det är en vanlig alkoholeffekt. Alla får biverkningar av alkohol efter att ha druckit en tillräckligt stor dos, men det är individuellt hur mycket magen reagerar, säger Holger Theobald

Han är docent och specialistläkare i allmänmedicin och alkoholforskare på Karolinska institutet. 

I 26 år har han följt sin studiegrupp och analyserat deras alkoholvanor. 

– Alkoholen retar tarmluddet och magslemhinnan och har både en avslappnande och laxerande effekt. Alkoholen sugs upp men lämnar vattnet kvar, vilket resulterar i en rinnig avföring, förklarar Holger.  

Enligt honom drabbas även tåliga personer med så kallad ”stålmage” av alkoholens effekter, men de med till exempel IBS (irritable bowel syndrome), magkatarr eller magsår drabbas ännu hårdare. 

Någon som dagligen träffar och hjälper kvinnor med känslig mage är Sofia Antonsson. Hon är ­dietist, driver Belly balance, en digital IBS-behandling, och är expert på upproriska magar.  

– Om du redan har en känslig tarmslemhinna, vilket märks om du till exempel påverkas av stark mat eller värktabletter, är det inte ovanligt att du får ont i magen redan efter en klunk alkohol. 

Uppblåsthet och halsbränna kan alltså komma redan under kvällen, men även toabesöken kan sätta igång under middagen eller på förfesten. Och det är inte bara själva alkoholen i drycken som påverkar magen. 

– Fruktjuicer med exempelvis päron och äpple finns ofta i cider eller drinkar och är både sött och surt, vilket kan störa tarmen. Ju renare drycker, desto snällare för tarmen. 

Att undvika blandningar av olika alkoholsorter kan alltså skona magen. 

– Även kolsyra kan ställa till det. Det finns ofta i öl, bubbel, cider och drinkar och är gasbildande. En person med aktiv tarm kan känna av det samma kväll, medan en person med trög tarm har en mer utdragen effekt och blir gasig först dagen efter. 

Och för personer med trög tarm kan festkvällen vara rena rama lyckokastet. 

– De jag träffar med förstoppning säger att en rejäl fylla kan resultera i en rejäl tömning. Dagen efter får de äntligen gå på toa, något som de länge har väntat på. 

Både Holger Theobald och Sofia Antonsson påpekar dock att det inte finns någon ordentlig forskning kring magen och alkohol. 

– Det är helt enkelt inte etiskt möjligt att testa den problematiken på folk. Att låta en frisk männi­ska dricka stora mängder alkohol under längre tid för att se effekterna är inte okej, säger Holger.  

Men någonting som de båda har kunnat fastställa genom åren är hemligheten för att förhindra vinmage: att äta samtidigt som du dricker alkohol. 

Att dricka ”på tom mage” retar nämligen tarmarna ännu mer, gör att alkoholen går snabbare ut i systemet och att vätskan rinner rakt igenom dig. Dietisten Sofia Antonsson ger tips på bra tilltugg under förfesten. 

– Försök blanda upp alkoholen och bromsa ­aktiviteten genom att äta fett. Exempelvis ost, ­nötter eller surdegsbröd som du doppar i olivolja. Ost mättar och fördröjer magsäckstömningen. Morotsstavar, popcorn, naturella chips och oliver är andra bra alternativ. 

Sofia säger att om du redan vet att du har en känslig mage eller brukar bli dålig dagen efter så behöver du tänka extra mycket på vad du äter under kvällen. Det påverkar morgondagen mer än du tror. 

– Det är många som går all in och tänker ”äsch, nu har jag redan förstört magen med alkohol så jag kan lika gärna äta detta också”, och så frossar de i chilinötter och vitlökschips, trots att de flesta magar varken pallar vitlök eller starka kryddor. 

Och innerst inne vet vi alla att alkohol inte får kroppen att jubla dagen efter.  

Sofia Antonsson påpekar också att det är viktigt att starta dagen efter med att kompensera med rätt dryck.

– Börja inte dagen efter med kaffe och juice, det är både vätskedrivande och surt för magen. Vätskeersättning och vanligt vatten är att rekommendera.

Ett annat vanligt misstag är att vänta länge med att äta, på grund av illamående eller svajig mage. 

– Det ger tvärtomeffekt. Ju längre du väntar och låter magen fasta, desto större blir chocken när du väl äter. Ger du dessutom magen en fet pizza kan du bara tänka dig vilken chock den får. Försök istället att äta någonting litet direkt när du vaknar, och småät sedan för att vänja magen, tipsar Sofia. 

Läkaren och forskaren Holger Theobald betonar också vikten av att inte reta upp magen dagen efter. Förstoppande läkemedel kan locka om du blir riktigt lös i magen, men är inget att rekommendera enligt Holger. 

– Det viktigaste är att få i sig vätska och bra mat medan tarmslemhinnan återhämtar sig. Kokta grönsaker, vit fisk, soppor och buljonger är snällt för din mage. Det finns tyvärr ingen magisk bakismedicin.

LÄS OCKSÅ: 8 steg till en mage utan gaser (så återställer du din tarmflora)

Så förhindrar du bakismage

Ät innan och under tiden du dricker, det gör tarmpassagen långsammare. 

Småät mättande snacks som ost, nötter, surdegsbröd, grönsaksstavar, naturella chips och oliver för att blanda ut alkoholen i magen.

Testa dig fram, vissa tål inte surt vin, andra pallar inte kolsyra, en tredje reagerar på öl. Drick inte det du reagerar på. 

Blanda inte olika sorters ­alkohol, utan håll dig till den sort du reagerar minst på. 

Drabbad av bakismage?

Ät någonting litet direkt när du vaknar.

Småät under morgonen för att inte chocka ­magen genom en stor portion.

Undvik kaffe, läsk och juice. Det är vätske­drivande, gasbildande och surt.

Drick massor av vatten, gärna vätskeersättning.

Låt magen vila, gör inte upp planer som stressar dig.

Gå på toa så ofta och mycket som du behöver, håll dig inte och ät inte förstoppande medel. Låt det som behöver komma ut göra det på naturlig väg.

Snäll mat för en arg mage

 Yoghurt och flingor

Äggröra och keso

Surdegsbröd med pålägg

Havregrynsgröt

Kokt potatis och fisk