ANNONS

Innehåll från Trimb

Vårstäda huden efter vintern

Hy som flagar, stramar och spricker – känns det igen? Vintern har en ovänlig förmåga att göra vår hud torr. Här ger hudläkaren sina bästa tips på vad vi ska tänka på för att behålla en återfuktad hud.

Kalla temperaturer i kombination med torr luft både ute och inne under vintermånaderna resulterar för många av oss att huden blir torr och fnasig. Huden blir torr eftersom den förlorar fukt och fett.

– Det är naturligtvis jätteviktigt att återfukta hela tiden, så smörj in dig ofta. Ett annat bra tips är också att använda vantar eftersom man annars kan få väldigt torra händer av den kalla utomhusluften, säger Petra Kjellman, hudläkare.

För att hjälpa till att återbalansera fukten och få en kickstart till mjuk, smidig och glowig hud som är redo att möta våren kan du följa dessa steg.

Rengör

Använda en rengöring som är snäll mot huden.

Använd en mild rengöring till ansiktet som är anpassad efter din hudtyp. Ett misstag många gör är att använda samma rengöring året runt, även om huden ändrar sig under vintern. Då ansiktet är den del av kroppen som är mest utsatt för den torra och kalla uteluften upplever dock många att ens hudtyp förändras. Så steg ett är att utvärdera din hy för att ge den bäst förutsättningar. 

Om din hud på kroppen är torr kan en tvål torka ut huden, då är en duscholja eller -kräm ett bättre alternativ. Det kan även vara frestande att dra på vattnet på högsta värme, men varmt vatten torkar ut huden så duscha hellre i lite mer ljummet vatten.

Peela

Du kan göra din egen kroppsskrubb med bland annat malna kaffebönor.

Medan du står i duschen ska du passa på att köra en riktig skrubbsession. Använd din favoritpeeling, eller gör din egen, och var noggrann från topp till tå för att skrubba bort all död hud och få i gång blodcirkulationen. Det blir även lättare för din hudkräm att återfukta huden sen när lagret av döda hudceller är borta. Peela också ansiktet. Om du känner att du behöver titta i en spegel medan du gör det kan du naturligtvis peela ansiktet när du duschat färdigt.

– Använd en varsam peeling. Gärna en med syror, i stället för en mekanisk peeling som innehåller korn, då den är snällare mot huden, råder Petra.

Återfukta

Smörj in dig med en återfuktande kräm varje dag.

När du har duschat och skrubbat ska du se till att smörja in huden med en mjukgörande lotion, gärna medan du själv är lite fuktig eftersom lotionen då absorberas bättre. Propyless är en hudlotion som verkar både återfuktande och skyddande. Den svider heller inte, vilket man annars kan uppleva att hudkrämer gör om man är torr. Propyless är godkänd från 0 år, så den fungerar utmärkt för både stora som små att använda om du har fler där hemma som borde smörja in sig.

Med den här rutinen får du återfuktad hud på ett kick. Peela både kroppen och ansiktet en till två gånger i veckan, men smörj in kroppen varje dag. Propyless sjunker snabbt in i huden, så du behöver inte oroa dig för att den kladdar ner kläder eller sänglakan.

Allt eftersom solen letar sig fram är det också viktigt att komma ihåg att smörja in sig med solskyddsfaktor.

– Man får inte glömma att solen är stark i början, och huden är extra känslig och oskyddad. Om man känner sig glåmig är det bättre att använda brun utan sol eller smink med lyster i stället för att försöka få solfärg. Lockas inte av att gå ut och sätta dig när solen är framme, ofta blir man bara röd, säger Petra.

Propyless lotion (propylenglykol) är ett receptfritt läkemedel för torr hud av olika slag. Läs bipacksedeln noga! www.trimb.com

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Trimb och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!