ANNONS

Innehåll från Wortie

Vårtor måste inte behandlas, men det är att föredra då det tar lång tid för dem att försvinna annars.
Vårtor måste inte behandlas, men det är att föredra då det tar lång tid för dem att försvinna annars.

5 saker du inte visste om vårtor

Visste du att vårtor lever på vårt blod? Eller att det är möjligt att smitta sig själv med vårtor? Och att det finns mängder av husmorsknep för att bli av med vårtorna? Här kommer 5 fakta om vårtor.

Här hittar du Wortie 

1. Vårtor orsakas av virus

Vårtor är den vanligaste typen av hudinfektion och orsakas av humant papillomvirus (HPV). De är i allmänhet ofarliga och drabbar de flesta människor någon gång. Vanligast är de på händer och fötter.

2. Fotvårtor växer inåt

Vanligtvis är en vårta en utväxt på huden. Men när de sitter under foten får trycket från personens vikt vårtan att växa inåt i fotsulan. Det är vanligt att fotvårtor ser ut som hårda, tjocka fläckar på huden med en svart prick i mitten. Fotvårtor kan vara smärtsamma när man står eller går.

3. Vårtor lever på vårt blod

Viruset som orsakar vårtor trivs i fuktiga och varma platser på vår kropp. Om handen eller foten har en rispa eller skrapsår gillar de att sitta där och växa till sig, och det kan ta flera månader innan vårtan blir synlig. Och eftersom de lever på vårt blod tar det lång tid att bli av med vårtan på egen hand, till skillnad från liktornar som kan försvinna på några dagar.

4. Du kan smitta dig själv

Vårtor är smittsamma och sprids lätt genom direktkontakt. Det är större risk att bli smittad när huden är skadad eller rispad på något sätt. Du kan faktiskt infektera dig själv igen genom att röra vid vårtan och sen röra en annan del av kroppen. Du kan också infektera en annan person genom att dela använda handdukar, rakhyvlar eller andra personliga saker.

5. Vårtor kräver behandling

Vårtor måste inte behandlas, men då det tar lång tid för dem att försvinna utan behandling, som även tar död på roten till vårtan att föredra. Det finns receptfria medel på apoteket, både som frysning, plåster och gel. Worties behandlingar går att använda från fyra år och passar därmed hela familjen.

Här hittar du Wortie 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Wortie och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!