ANNONS

Innehåll från Andalucìa

Avkoppling för kropp och själ i spanska Andalusien

Behöver du också ladda batterierna? Unna dig en resa till spanska Andalusien. Här kan du njuta av arabiska hamams, heta källor, lyxiga spahotell och läcker Medelhavsmat.

Att få koppla av riktigt ordentligt, det är semester i ordets rätta bemärkelse. Andalusien i södra Spanien är ett perfekt resmål för den som vill pyssla om sig själv och hitta välmåendet. Åk själv, med vänner eller en partner – och njut av en resa med dig själv i fokus. Eller varför inte ta med barnen på ett hamam under sol- och badresan?

Spanska solkusten är som gjort för en semester med familjen. Här hittar du också många fina span, hamams och spahotell. Foto: Imgorthand

Att sol och värme gör underverk för vårt välmående är välkänt, men tyvärr är det inget vi är bortskämda med här uppe i norr. Andalusien ligger däremot så långt söderut att klimatet är varmt året om. Somrarna är heta, medan hösten och våren är lite mildare med behagliga temperaturer. Vintrarna vid kusten är ungefär som en vanlig svensk sommar.

Hitta lugnet på ett hamam

Andalusien var från 700-talet och hundratals år framåt invaderat av morer från Nordafrika och deras muslimska påverkan lever på många sätt kvar här än idag. Till exempel hittar man fantastiska hamams, alltså arabiska bad, över hela Andalusien.

Hamam Al Andalus i Cordoba bjuder på miljöer som hämtade ur ”Tusen och en natt”.

Ett hamam är en upplevelse för alla sinnen. Vila ögonen på vacker arkitektur, insup de aromatiska dofterna och det stämningsfulla ljuset och koppla av med en välgörande teer. På ett hamam hittar du ångbad, flera pooler med olika temperaturer och kan njuta av traditionella tvättritualer och massagebehandlingar.

Några av regionens bästa hamams är Al Andalus som du hittar i Grenada, Malaga och Córdoba. Andra omtyckta ställen är Aire de Almería i Almería, Aire Ancient Baths i Sevilla, Aljibe de San Miguel i Granada och Baños Árabes El Ventorro i Alhamra de Granda.

Bada i naturligt källvatten

Andalusien är också känt för sitt mineralrika källvatten. Att vandra till de mer eller mindre svåråtkomliga baden för att sjunka ner i naturliga pooler är en stärkande upplevelse. Ett av de mest populära ställena är Hedionda baths utanför Manilvas i Málaga, där det sägs att självaste Julius Ceasar brukade bada. Här har vattnet en hög svavelhalt som sägs ha en läkande effekt på olika hudåkommor.

Badkulturen har en lång tradition i Andalusien. I Granada ligger El Banuelo, en tusen år gammal arabisk offentlig badanläggning. Den används inte som bad längre, men är öppen för turister att besöka.

I Málaga finns även La posa de los huevos i Mijas med magnesiumrikt vatten som påstås vara bra för bland annat astmatiker. I Lucar i Almería ligger La balsa de cela, en stor naturlig pool med termiskt källvatten och utanför Alhama i Granada kan man doppa sig i små bassänger med vatten från varma källor.

Lyxa på spahotell

Ett sätt att riktigt rå om sig själv är att ta in på ett spahotell några dagar. I Andalusien finns det gott om förstklassiga sådana. Många erbjuder flerdagarspaket med fokus på avkoppling, kost eller träning. Passa på att njuta av massage, vårdande inpackningar, läcker och sund Medelhavsmat och yoga i soluppgången.

En avkopplande skönhetsbehandling får dig att stressa ner.

Välj ett hotell vid havet och tanka energi med långa strandpromenader och härliga dopp. Eller ge dig upp i bergskedjan Sierra Nevada som bjuder på lyxiga spahotell, vandring, frisk bergsluft och magiska vyer. Kanske föredrar du anonymiteten i stora städer som Sevilla eller Malaga? Eller varför inte kombinera spavistelsen med långa dagar på golfbanan. I Andalusien finns alla möjligheter.  

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Andalucìa och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!