Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Supersnöret ger cancersjuka barn möjlighet att berätta sin historia – pärla för pärla

När man är barn ska man få vara liten, sägs det. Livet ska få handla om att jaga fjärilar, spela tv-spel och att öva på att hjula. Men för vissa barn blir monster verklighet. Monster i form av sjukdom, sorg och rädsla. För dem är det viktigt att få verktyg att prata om vad de måste gå igenom. Därför initierades "supersnöret" – tillsammans med de regionala Barncancerfonderna.

Elise var 1,5 år när hon fick sin hjärntumör. Och när hon vid tre års ålder fick ett återfall så fick mamman Lisanne Triezenberg idén om "supersnöret". I Holland var projektet redan igång, och med inspiration därifrån tog Lisanne idén om supersnöret till Barncancerfonden Västra.

Vid cancerbeskedet får barnet en pärla med symbolen för hopp, och pärlor som bildar barnets namn. Resten av snöret blir en berättelse av barnets upplevelser, med olika typer av pärlor för olika erfarenheter. Barnen på Elises avdelning på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus blev de första att börja med snöret, och responsen från både barn och föräldrar var väldigt positiv.

– Det blev mycket lättare att prata om vad som hände. Elise fick sätta en pärla för allt hon gjorde. Till exempel, en pärla för varje av hennes 32 strålbehandlingar. Nar hon vaknade efter narkosen fick hon en ny strålpärla, och vi kunde titta på hur många pärlor det var kvar innan hon var klar med strålningen, berättar Lisanne för amelia.se.

Bildkälla: Privat / Lisanne Triezenberg

Om barnet friskförklaras trär man på sin sista pärla, blommans pärla. Elises snöre är avslutat med en blomma, och nu kan hon visa det för sin lillasyster och själv kunna berätta om allt hon varit med om.

Några av pärlorna, och deras betydelser.

Så här kan du hjälpa Supersnöret

För att skänka pengar specifikt till Supersnöret kan du smsa GE 50 SUPERSNÖRET till 72672 så bidrar du med 50 kronor. För att hjälpa barncancerfonden att ytterligare sprida informationen om det här initiativet, har de tagit fram den här filmen, tillsammans med rapparen Petter.

https://youtu.be/ruk6BhM9mhQ?width=640&height=360&frameborder=0

 Supersnöret har också en egen Facebooksida, där föräldrar och barn delar med sig av sina snören – och därmed berättelser.