Så mycket sexigare har leksaker blivit sedan 70-talet

Hur vi väljer att klä och köpa leksaker till våra barn är så klart frivilligt. Men tänk om det faktiskt är så att utbudet är så smalt idag att det är svårt att hitta leksaker för tjejer som inte är rosa och lite sexiga? Då är valet inte så fritt längre. 

Förra året kom leksakskatalogen från Toys R Us i Sverige med bilder på pojkar som leker med dockor och flickor som skjuter med vapen. Det blev ramaskri och katalogen uppmärksammades över hela världen.

I år var det dags att släppa ”den genus-neutrala” katalogen i fler länder än Sverige. I Danmark, Norge och Frankrike bland annat fick föräldrar se bilder på tjejer med bilar och killar i köket. Stormen lät inte vänta på sig och i Frankrike manades föräldrar till att bojkotta kedjan som släppte katalogen: ”Gör inte som svenskarna, låt inte era flickor få leka med lyftkranar och låt inte pojkar leka med dockor”, lyder uppmaningen som sprids via sociala medier, i mejl och i media, skriver Dagens Nyheter.
   Och den danska politikern uttryckte det som att bilderna i katalogen var ”perversa”:
– Jag tycker att det är djupt skrattretande och lite perverst. Alla barn har ett kön från födseln och det är missförstått politiskt korrekt att avbilda pojkar i tjejroller och omvänt, säger Pia Adelsteen till den danska tidningen Metro Express, skriver Dagens Media.

Här är 15 leksaker från 60-70-talet och nu. Skillnaden är stor mellan hur sexiga dockorna är, hur smala ben de har och hur allt för tjejer har samma färg.

1. Den första frågan man kan ställa sig är varför allting för tjejer ska vara rosa? Möjligheten att välja annan färg på leksaker man gillar, är väldigt liten. Den Fischer-Price doktorsväska vi alla hade som små till vänster på bilden nedan. Nu för tiden finns det även en tjejversion, från vilken man lär sig att 1. tjejer tar hand om barn. 2. och de gör det helst i rosa.

2. Vad hände med Barbie egentligen? Från att ha varit en människa som klär sig i vanliga kläder, blev hon en Rapunzel i färgen rosa. Som ser rätt sexig ut.

3. Hon blev en smal figur utan varken höfter, vader eller armar…

4. … med stora ögon, smala kinder och restylan i läpparna…

5. … och ser lite farlig ut?

6. Och med putmun och selfie-smilet. Barbie, vad hände egentligen? Varför ska du ha ett sexigt smajl…

7. … som bara existerar i en rosa värld?

8. Och vad hände med My Little Pony? Den knubbiga lilla ponyn har blivit ett vuxet sto, med väldigt smala ben, snygg, lång man och stora ögon? En smal häst med extra allt. Mycket att sträva efter helt enkelt.

9. Men vad skådar mitt öga? Är det inte en pojke som leker frisörsalong!! Jösses! Men det skapade inte ramaskri på den tiden direkt. I dag har Play-Doh gjort en frisörsalong ingen kan ta miste på. Den här bara för tjejer. För paketet är rosa. Annars har Play-Doh tagit bort ansikten på barn på de flesta av sina kartonger, kanske för att komma bort från problematiken helt.

10. Och jordgubbsflickan… vem är du? Har du skaffat plattång? Har du bantat? Du har fått både större ögon och längre ben. Och vart tog kängorna vägen? Vem kan gå runt i ballerinaskor i jordgubbslandet?

11. Och Rainbow Brite har vuxit ser det ut som. Långa smala ben. Snyggt hår i ordning. Nästan en sexig make-over, eller tar jag helt fel?

12. Och när det kommer till att leka hus så finns numera mestadels rosa hus. Såklart. På 80-talet fanns det mer verkligenhetstrogna hus.

13. Vad hände med alla andra färger? Här är Fisher-Price klassiska hus, som är gult på 80-talet. Men 20 år senare är det rosa.

14. Eller huset i storleken större, som gick från vanliga färger till en rosa dröm.

15. Lego. Vår gamle käre vän. Ni är den klassiska genusfria leksaken. Men så går ni och gör en hel serie ”bara” för tjejer?

13. Det här är å andra sidan vad pojkarna kan leka med. Krigslego. De vågar väl inte annat eftersom de flesta andra typer av leksaker är färgade rosa.

14. Så här ser det ut, oavsett om katalogen är könsneutral eller inte:

Det är så tydligt att i dag är huvudsaken att tjejer har rosa leksaker och killar de andra färgerna.

Varför den här färgfrågan har blivit så viktig bland föräldrar och barn beror bland annat på, menar Fanny Ambjörnsson i sin bok ”Rosa, den farliga färgen”, att det tycks vara särskilt viktigt bland barn med just genus och att det bland barn är centralt med kön. Att klä sitt barn i rosa har blivit ett enkelt sätt för föräldrar att visa för andra om deras barn är en kille eller tjej. Och att visa om det är en kille eller tjej, är något som blivit allt viktigare för oss föräldrar, konstaterar Ambjörnsson.

Det är så klart upp till föräldarna att köpa vad de vill. Men att en kille leker med dockor, är det verkligen perverst?

 

 

 

Du kanske också vill läsa artikeln som visats 100 000 gånger redan:

31 skrämmande exempel på könsstereotypa prylar våra barn utsätts för

Eller så vill du läsa:

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

Bilderna Facebook förbjöd

23 av de knäppaste annonser för kondomer du sett

NUVARANDE Så mycket sexigare har leksaker blivit sedan 70-talet
NÄSTA 15 pepparkakshus som (tyvärr) inte levde upp till förväntningarna