Nu har nyfödde prinsen fått sitt namn – han ska heta…

Klockan 20.28 på onsdagskvällen föddes Sveriges nye prins. Svenskarna har hållits på halster sedan igår kväll, men nu vet vi vad kronprinsessan Victorias och prins Daniels son ska heta!

Sveriges nye prins ska heta Oscar Carl Olof, med tilltalsnamnet Oscar. Han kommer att bli hertig av Skåne.

Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen, tycker att kronprinsessparet har valt tre fina namn.

– Jag har faktiskt hoppats på Oscar, men insett att det inte varit någon idé att gissa eftersom Estelle och de andra kungabarnen har fått mer ovanliga namn, säger hon till amelia.se.

Namnet har kopplingar till kungligheter men är också folkliga.

– Vi känner Oscar som ett svenskt namn, men det är väldigt internationellt gångbart, säger hon. 

Det var på onsdagskvällen som Sveriges nye prins gjorde entré på Karolinska sjukhuset i Solna. Den nyblivne pappan prins Daniel mötte pressen och berättade att det varit en snabb och komplikationsfri förlossning.

Foto: Kungahuset

– Ni vet ju var mina känslor är, sa den lycklige prinsen och syftade på att han när Estelle föddes sa att känslorna var ”all over the place”.

När storasyster Estelle föddes den 23 februari 2012 var det många som trodde på ett klassiskt namn, som Alice eller Ulrika. 

– Både Victoria och Daniel luras ju lite. De överraskade oss väldigt med Estelle, säger hovexperten Sten Hedman till amelia.se.

Oscar är däremot ett vanligare namn i kungafamiljen, med såväl kung Oscar I och Oscar II. Oscar den II var farfars farfar till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf.

Vanligt namn bland nyfödda pojkar

Oscar var 2015 det fjärde vanligaste namnet på nyfödda pojkar. Oscar betyder kärlek och stjärna och tros vara sammansatt av orden ”os” som betyder hjort och ”cara” som betyder vän. Den nye prinsens namnsdag blir den 1 december, men han kan även fira Carl den 3 januari och Olof den 29 juli.

Katharina Leibring och hennes kollegor på Institutet för språk och folkminnen blev lite förvånade över att det var tre så traditionella namn.

– Vi hade anat att Carl och Olof skulle komma eftersom det kommer från morfar och farfar. Det är tre namn som flyter bra och ligger bra.  

Hos spelbolaget Betsson låg namnet Bertil högst, följt av William, Johan och August.

Sveriges nye prins vägde 3665 gram och var 52 centimeter lång. Pappa Daniel var förstås med under hela förlossningen och klippte även navelsträngen.

Kungen har ännu inte träffat sitt nya barnbarn men hoppas göra det under dagen. Dock lite på avstånd.

– Tyvärr har jag en influensa, som de flesta har jag en känsla av, och den ger inte med sig. Men jag ska vara försiktig och vara lite på avstånd. Det ska nog gå bra. Man kanske kan titta lite genom en dörrspringa, sa han och skrattade.

Kronprinsessfamiljen är redan hemma på Haga slott och prinsessan Estelle, som låg och sov när prinsen föddes igår kväll, har nu fått träffa sin lillebror.

Fler kungliga nyheter på amelia.se:

Bebislycka i Kungahuset – Grattis Victoria och Daniel till en liten prins

Vad ska prinsen heta? Experten: ”Tror på en överraskning”

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel visar upp nya sonen – här är han!

NUVARANDE Nu har nyfödde prinsen fått sitt namn – han ska heta…
NÄSTA Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel visar upp nya sonen – här är han!