Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chansen är stor att du får se norrsken på nyår – i hela landet

På nyårsnatten förvandlas himlen från sitt vanliga mörker till en vacker färgexplosion. Vi samlas på balkonger, tak och torg för att uppleva det tillsammans. Men i år finns chansen att naturen bjuder på sitt eget fyrverkeri – norrsken. 

Inte nog med faktumet att chansen för norrsken på nyårskvällen går upp mot 60 procent. Var elfte år är det även större chans att vi får se norrskenet i hela landet. Då byter nämligen solen sina magnetfält, vilket skapar fler "mörka fläckar". Det är när dessa exploderar som elektriska partiklar rör sig mot jorden. När de träffar vår atmosfär, vid 100-400 kilometers höjd så bildas ett norrsken vid Nordpolen.

I år är ett sådant år med fler partiklar och därmed större chanser att få se ett norrsken i hela landet, berättar Maria Sundin, astrofysiker på Göteborgs universitet för amelia.se.

Anledningen att sannolikheten är så stor just på nyårsnatten i år är för att en mörk fläck på solen nyligen har exploderat, och fler elektriskt laddade partiklar än vanligt är i rörelse.



Var är chansen störst att se ett norrsken på nyår?

– Ju högre upp i landet du kommer att vistas på nyårsnatten, desto större än chansen att få se ett norrsken. Minst chans har du i en storstad, där stadens ljus gör det svårare för oss att se det vackra ljuset på himlen, säger Maria Sundin.

– Tidpunkt för det eventuella norrskenet är svårt att säga, så fort det blir mörkt så finns det en möjlighet att se ett norrsken, berättar Maria Sundin. Just på nyårskvällen har vi ju alla dessutom blicken fäst vid himlen lite extra.

På Instagram under hashtaggen #norrsken finns all pepp vi behöver inför vad som kan bli den vackraste nyårsnatten hittills.Nu håller vi bara tummarna!

 



Vill du ta egna fina bilder på norrskenet? Här är några tips på vägen

Du behöver inte ha en jätteavancerad utrustning för att fotografera ett norrsken. Men bäst blir det ändå om du har en kamera med utbytbart objektiv. Gör såhär:

1. Använd stativ och gärna med fjärrutlösare. Då blir bilden så stadig som möjligt.

2. Om du har tillgång till fler objektiv, testa ett vidvinkelobjektiv när du fotograferar ett norrsken

3. Ta med extra batterier, de går åt i kylan!

Källa

Så här går det till när ett norrsken uppstår

Polarsken (alltså norrsken) uppstår när laddade elektroner från solen möter den översta delen av jordatmosfären. Ofta sker detta kring 100-400 kilometers höjd. Elektronerna påverkas av magnetfält från jorden och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera pol. På norra halvan kallas den för norrskensovalen.

Källa: SMHI

Vill du läsa mer sådant här? Följ amelia på Facebook så missar du inget!