13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna

Trots att kvinnor alltid varit en del av både historien och samtiden är det sällan barn får läsa om spännande, viktiga och inflytelserika kvinnor i sina historieböcker. Det är hög tid att det blir en förändring. Här är 13 Kvinnor som borde få en given plats i läroböckerna.

1. Frida Kahlo

En av världens mest berömda konstnärer. Hon började redan som 18-åring måla och är mest känd för sina vackra och surrealistiska självportträtt. Frida Kahlo föddes i Mexico och dog 1954, bara 47 år gammal, efter flera år av beroende av alkohol och smärtstillande.

2. Florence Nightingale 

Foto: Wikimedia

Florence Nightingale föddes i Italien och satte grunden för det moderna sjuksköterskeyrket. Hon är mest känd för sina viktiga insatser under Krimkriget, som pågick under mitten av 1800-talet, där hon på militärsjukhusen lyckades sänka dödligheten för patienter från 42 procent till 2 procent.

3. Lilian Bland

Foto: Wikimedia

Lilan Bland var den första kvinnan på Irland som flög ett flygplan, men inte nog med det: hon byggde det själv också! 1910 var flygplanet färdigt och till bygget använde hon bland annat en tom whisky-flaska och sin mormors gamla hörapparat.

4. Wangari Maathai

Foto: Wikimedia

En av världens största miljökämpar bosatt i Kenya. 2004 fick hon motta Nobels fredspris för sitt stora och viktiga engagemang.

5. Qiu Jin

Foto: Wikimedia

En kinesisk revolutionär, kommunist, poet och feminist född 1875. Hon kämpade för flickors rätt att gå i skolan, välja partner själva och att avskaffa fotbindningen.

6. Margret Thatcher

Foto: Wikimedia

Margret Thatcher, även kallas "Järnladyn", är den enda kvinnliga premiärministern i Storbritanniens historia. Hon styrde landet mellan 1979 och 1990. Hennes politik var konservativ och har fått namnet "Thatcherism".

7. Simone de Beauvoir

En fransk filosof, författare och feminist som är mest känd för boken "Det andra könet" som utkom 1949. Den har blivit en av feminismens viktigaste böcker och citatet "man föds inte till kvinna, man blir det" har kommit att användas av många kvinnokämpar.

8. Rosa Parks

Foto: Wikimedia

En afroamerikansk medborgarrättskämpen som blev känd för att ha vägrat resa sig upp och ge sin plats i bussen till en vit man år 1955, trots att dåvarande lagstiftning sa att svarta skulle lämna sina platser till vita.

Läs också: 11 saker alla feminister är sjukt trötta på att höra 

9. Corazon Aquino

Foto: Wikimedia

Aquino var president på Filippinerna mellan 1986–1992. Inte nog med att hon var Filippinernas första kvinnliga president, hon var dessutom den första kvinnan att inneha posten i hela Asien. Hon återinförde också demokratid i Filippinerna.

10. Jeanne d’Arc

Foto: Wikimedia

Helgonet Jeanne d'Arc var en fransk nationalhjälte som ledde trupper och befriade flera Franska städer från engelsk ockupation. Hon gick ut i strid eftersom hon menade att hon kommuncerade med Gud och via honom fått order om att kriga Frankrike fritt. Hon brändes 1431 på bål efter att ha blivit fängslad. 

11. Margit Sahlin

Foto: Faksimil SVT/Öppet arkiv

1943 var Sahlin tillsammans med Elisabeth Djurle och Ingrid Persson den första kvinnan prästvigdes för tjänst i Svenska kyrkan. Hon var dessutom en nyckelperson i dialogen mellan kyrkan och samhället.

12. Dorothy Hodgkin 

Foto: Wikimedia

Född i Egypten och uppvuxen i Storbritannien började Hodgkin som 18-åring studera kemi. Så småningom började hon intressera sig för kristallstrukturen i bland annat penicillin och fick 1964 nobelpriset i kemi för sin forskning.

13. Malala Yousafzai

Foto: Wikimedia

Malala blev som 14-åring skjuten i huvudet av talibaner. Detta efter att hon vägrat acceptera deras krav på att flickor inte ska få gå i skolan. Händelsen blev känd i hela världen och Malala är i dag en av de allra kändaste kämparna för flickors rättigheter. 2014 fick Malala, då 17 år, Nobels fredspris för sina insatser.