I annonssamarbete med ALPHA CE

Tre av fyra vill byta jobb. Kanske är det därför många känner söndagsångest när det börjar närma sig att dra igång arbetsveckan.

V

i är många som gillar vårt jobb och som ser fram emot att semestern ska ta slut. Men vad ska man göra när arbetsuppgifterna skaver eller när man börjar irritera sig på chefen?

Lyssna på amelia jobbliv

”För sju år sen kom Galaxia Elias till Sverige från Syrien. Hon fick jobb direkt och förväntades att vara tacksam över sin anställning trots att hon inte trivdes. Men Galaxia gick inte med på att vara tacksam, hon följde sin dröm och sa upp sig från sin tjänst som HR-koordinator och driver nu ett bokförlag. Dessutom berättar Maria Mattsson Mähl från AlphaCE om hur vanligt det är att vilja byta spår i karriären och hur man kan gå till väga för att göra det.”

Hur ska jag gör om jag vill byta karriär? – Maria Mattsson Mähl coachar

Börja med att fundera på vad du gillar att göra på din fritid. Ofta kan man hitta sin passion eller sitt drömjobb i sina fritidsintressen. Det är få förunnat att bli artister, men du kanske kan jobba i närheten av musik eller underhållningsbranschen. Älskar du djur kanske hunddagis är rätt arbetsplats för dig. Gillar du inredning eller design kanske butik kan vara rätt arbetsplats.

Din chans till högre lön

Våga göra förändring. Många är rädda att släppa taget om en fast lön, men tänk om du höjer din lön med ett par tusenlappar. Att byta arbetsgivare är ofta det perfekta tillfället att påverka lönen rejält i rätt riktning.

Små steg till något större

Törs du inte göra drastiska förändringar i ditt liv går det ju bra att göra små förändringar i rätt riktning. De flesta utbildningar går att läsa på distans, då kan du fortsätta jobba hel- eller deltid och slipper ta studielån eller flytta till annan ort.

Mål: Ha kul på jobbet!

Det allra viktigaste är att du känner att det går att ha kul på jobbet. Frågan är bara vad som krävs för att just du ska trivas. Det finns flera övningar och verktyg på nätet som hjälper dig i rätt riktning.

Ta kontroll över din framtid. Anmäl dig till AlphaCE Workprogram.

Läs också: Dags för en ny karriär – så gör du i 5 enkla steg