I annonssamarbete med ALPHA CE

Alkoholism är en sjukdom som sträcker sig över alla samhällsskikt.

M

issbruk av olika sorter är ganska vanliga på en arbetsplats. 20-25% av alla människor har problem med alkohol under någon period i sitt liv. Det betyder i praktiken att det är en person i en arbetsgrupp på fem.

Camilla Kuylenstierna beskriver problematiken väldigt bra och ingående i amelias podd, Jobbliv. 

Ofta fokuserar vi på den som är missbrukare, men missbrukarens beteende påverkar omgivningen. Många barn till alkoholister hittar strategier för att hantera sina föräldrars problem och de där strategierna lever ofta kvar i vuxen ålder, vilket är tydligt i Camillas podd. De överlevnadsstrategierna kan man behöva hjälp att hantera och det finns många olika personer som man kan prata med som t.ex. vänner eller professionella personer som beteendevetare och psykologer.

LÄS OCKSÅ: ”Jag drack för att bli redlös – det var skönt att inte behöva tänka” 

Det är inte så lätt att vara i närheten av en missbrukare, det är lätt hänt att man hjälper till att parera pinsamma situationer eller göra kollegans jobb för att täcka eventuella missar.

Det viktigaste man kan göra är att prata om problemen och att vara sakligt. Det är också viktigt att inte skuldbelägga. Och det är ännu viktigare att inte vara tyst, ju fler som påpekar beteendet desto lättare är det för alkoholisten att förstå att hen är avslöjad. Det är också viktigt att du visar omtanke.

Exempel på hur du kan uttrycka dig till någon du är orolig för

  • Jag tycker att du drack olämpligt mycket igår på firmafesten. Hur är det med dig?
  • Ursäkta att jag lägger mig i, men du luktar faktiskt alkohol. Hur mår du egentligen?
  • Jag måste säga att jag är orolig för dig och din alkoholkonsumtion. Finns det något jag kan göra för dig?

Om du tycker att det är svårt att hantera situationen så lyft det med din chef eller personalavdelningen. Det är viktigt att de får veta i ett tidigt skede, för det kan vara fler som har sett samma sak. Och i grund och botten vill vi ju att alla ska må bra.

Ta kontroll över din framtid. Anmäl dig till AlphaCE Workprogram.

LÄS OCKSÅ: Det dolda missbruket – Jag gömde alkohol i hela huset