I annonssamarbete med RFSU

Nej, det är varken godiset eller dina tajta träningsleggings som orsakar svamp. Vi tar död på myterna om svamp och ger dig tipsen du vill ha när du får besvär.

S

vampinfektioner är vanliga och en stor del kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång i livet. Just eftersom det är så vanligt är det många myter om svamp i omlopp. Vi tar död på dem och ger dig bästa tipsen på hur du behandlar och förebygger svamp.

1. Det är pinsamt med svamp

RFSU-amelia-svamp-apotek

Inget att skämmas för! Candicur är en receptfri vaginaltablett som på ett naturligt sätt behandlar och förebygger svampinfektion. Den kan också användas i förebyggande syfte t.ex inför en antibiotikakur eller vid menstruation.

Det finns absolut inget att skämmas för. Svamp drabbar nästan alla kvinnor, en eller flera gånger i livet. Det kan kännas obehagligt och besvärande, men det finns hjälp!

Är det svamp eller nått annat?
Man kan ha liknande symptom vid svamp som vid bakteriell obalans. Det vanligaste tecknet på bakteriell obalans är en illaluktande flytning, medan rodnad, klåda och gryniga flytningar är tecken på svamp.

Kännetecken på svamp är irritation, klåda, rodnad i inre och yttre blygdläppar och ibland gryniga flytningar. Du behöver inte gå till gynekolog eller barnmorska för att få svampen bekräftad, utan kan själv behandla med en receptfri produkt.

2. Du får svamp av för mycket socker eller för tajta byxor

RFSU-amelia-svamp-socker

Sötsaker är syndigt gott. Det finns inga vetenskapliga bevis på att socker kan bidra till svampinfektioner.

Det har tvistats om ifall socker påverkar kroppen negativt, men det finns inget känt samband mellan sockerintag och svampinfektioner. Tajta jeans eller träningstights sägs orsaka svamp eftersom det inte kommer in någon luft mellan huden och textilen, men det är bara antaganden. Det finns även många som menar att träning och svett är en utlösande faktor, men även här saknas vetenskapligt stöd.

3. Du får svamp av sex

Det stämmer inte helt, däremot upplever många kvinnor att symptomen uppkommer i samband med samlag. Det är faktiskt inte känt vad svampinfektionen beror på, men en del  får svampinfektion efter en antibiotikabehandling eller i samband med mens eller graviditet. Helt enkelt när det finns en obalans i kroppen och när slidans pH-värde förändras. Däremot är stress en faktor som bevisligen kan utlösa svamp.

4. Svamp smittar

RFSU-amelia-svamp-sex

Svamp smittar inte, men det kan svida och kännas obehagligt att ha sex när man har en pågående svampinfektion.

Svamp i underlivet smittar inte vid sexuellt umgänge. Vid enstaka fall kan killen få en irritation på penis efter sex med en kvinna som har en svampinfektion. Symtomen går ofta över av sig själv eftersom miljön på penisen inte alls är lika gynnsam för svampen.

5. Svamp går över av sig själv

Svamp är besvärligt och kan bli riktigt långdraget om man har otur. Tur att det finns produkter som inte bara behandlar svamp, utan även förebygger den. Candicur från RFSU är en skonsam behandling för svampinfektion som inte irriterar slemhinnorna i underlivet och som hjälper till att bevara en optimal intimflora. Den kan inte överdoseras och kan användas för upprepade behandlingar om besvären kommer tillbaka.

En räddare i nöden

Candicur innehåller mjölksyrebakterier som är speciellt utvecklade för att slå mot de 4 vanligaste svampsorterna och produkten har genomgått kliniska studier med goda resultat.
Vaginaltabletten tillför mjölksyrebakterier (laktobaciller) som är ”snälla” bakterier som finns naturligt i underlivets ekosystem. De sänker pH-värdet samt bildar en barriär mot potentiella sjukdomsalstrande mikroorganismer, speciellt mot jästsvampar.

rfsu-vaginaltabletter-mot-svampinfektion-10-st