I annonssamarbete med VISIT DENMARK

Köpenhamnarna vet hur man njuter av livet. De kallar det att hygge sig. Och nu vill alla haka på trenden. Hur mycket hygge är du själv? Gör vårt test så vet du!

Det är viktigt att vara snäll mot sig själv, att fylla på med energi och roliga saker. Men också att ta det lugnt och bara njuta. Danskarna är generellt bättre på detta än vi svenskar. Det är inte för inte som de kallas ett av världens lyckligaste folk. Deras medicin heter hygge –konsten att leva det goda livet i harmoni med sig själv och andra.


Är du lika bra på att hygge dig som en dansk?

Eller är Köpenhamn det botemedel du behöver för ett gladare liv? Gör hyggetestet så får du veta.

Att ta sig till Köpenhamn är lätt. Du behöver bara köra över Öresundsbron för att komma till Köpenhamn eller så tar du färjan från Helsingborg. (Hos Scandlines HH finns många avgångar att välja mellan.)

Här är 5 hyggetips för en härlig långhelg i världens mysigaste huvudstad.

1. Att flanera är något helt annat än att ta en powerwalk. Flanören går långsamt, hälsar på vänner, småpratar, sätter sig ner för en kaffe och för att studera omgivningen. Så ge dig ut och flanera och upptäck Köpenhamns okända pärlor.

Foto: Thomas Rousing

Ta det lugnt, ta en glass!

2. Ät och drick gott. Mat, prat och skratt är en oumbärlig del av köpenhamnarnas liv. Det finns några matklassiker du inte bör missa, som till exempel smörrebröd. På Visit Carlberg, en besöksattraktion mitt i den danska huvudstaden, kan du lära dig mer om danskarnas favoritdryck. Och du, glöm inte att unna dig något gott till kaffet. Visste du att danska wienerbröd fick sitt namn av att bagare från Wien började tillverka bakverken i Köpenhamn på 1840-talet?

Fotograf: Ulf Svane

Foto: Ulf Svane

Ljuvliga smörrebröd, finns det något bättre? Välj mellan klassiska smaker och nyskapelser som ruskar om smaklökarna.

3. Bo komfortabelt. Varför sova dåligt när man kan sova bra? Sömnen är grunden till ett gott liv, men för att kunna sova behöver du först varva ner. Det finns många bra och sovvänliga hotell och hotellkedjor att välja mellan i Köpenhamn. Här är några exempel: Arp-Hansen Hotel Group, BC Hospitality Group, Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels, Radisson Hotel Group och Danhostel.

Rum med komfort på ett av Arp Hansens hotell. Att sova gott är viktigt för den som vill hygge sig och må bra.

4. Återupptäck klassikerna. Köpenhamns stora turistattraktioner som Ströget, Tivoli, Nyhavn, Zoo och Nordeuropas största akvarium Den Blå Planet förändras ständigt och måste bara upplevas igen och igen. Gemensamt för dem är att de erbjuder skönhetsupplevelser och storstadspuls i ett.

Foto: Ty Stange

Tivoli är ett klassiskt besöksmål som i år fyller 175 år. Perfekt för alla som vill ha kul och lika perfekt för den som vill njuta av vackra blommor, god mat och glad stämning.

5. Hitta dina egna favoriter. Det bästa sättet att hygge sig är att ge sig hän åt sina egna drömmar och favoriter. Vad det är vet bara du själv, eftersom njutning är något personligt. Att njuta i Köpenhamn är dock inte särskilt svårt.

Foto: Martin Heiberg

Nyhavn är en turistmagnet med klass. På de mysiga restaurangerna kring vattnet är det lätt att trivas.

Här kan du läsa mer inför din hygge-helg i Köpenhamn.