I annonssamarbete med MYSAFETY

Charlotta Flinkenberg: ”Här brister mitt teflonhjärta”

Nätmobbing är ett växande problem. Det är som om kommentarsfälten har öppnat en dammlucka till våra mörkaste sidor. Hur kan vi vända näthat till nätkärlek? I en serie om tre krönikor uppmärksammar mama, amelia och veckorevyn ett av de största problemen i en digital tid. I den andra krönikan berättar Charlotta Flinkenberg om hur hon tycker att man ska bemöta näthat.

Charlotta Flinkenberg, Journalist, bloggare, poddare, författare

Foto: Foto: Pavel Maira

”Jag brukar kokettera med att jag är gjord av pansar och teflon. Att min långa erfarenhet inom media gjort mig tuff och osårbar. Men sedan kommer de där virtuella käftsmällarna, de giftiga kommentarerna med ojämna mellanrum och jag känner hettan sprida sig i kinderna av skam och magen vrida sig av olust.

Ibland är gliringarna riktade till mig i mina egna sociala kanaler, i någon av mina tre bloggar eller på instagram – och i vissa fall har förolämpningarna mot min person skett i någon annans sociala kanaler. Vilket nästan är värre, för att googla sig själv och hitta kommentarer som ”Charlotta delar karismanivå med en guldfisk och är så ofattbart obegåvad” kan förstora även den bästa av dagar.

Läs också del 3 – ”Välj att vara personen som säger ‘hej’, inte den som tittar bort” av Irena Pozar

Utöver de personliga påhoppen, kryddat med en del åsikter om hur ful och fet jag är, finns även rena lögner om mig på nätet där det påstås alltifrån att jag opererat läpparna, legat med rockstjärnor och bytt efternamn för att jag ville ”dölja synder i mitt förflutna” (jag bytte efternamn när jag gifte mig, med spännande än så är det inte). Men då har jag ändå kommit lindrigt undan.

Jag har branschkollegor som öppnar mejlen på morgonen och möts av beskrivningar om hur de ska gruppvåldtas och sedan halshuggas. Jag har vänner som är programledare och vars klädval, frisyrer renderar hundratals hatiska kommentarer på facebook. Jag har bekanta vars döttrar driver bloggar eller figurerar på youtube som vittnar om gräsliga påhopp i kommentarsfälten.

Jag har också en egen dotter, som är sju år, som älskar musical.ly och att filma sig själv med min mobil när hon gör håruppsättningar ”för det här ska jag visa på youtube sedan så andra kan lära sig!”. Någonstans här brister mitt teflonhjärta. Hon tjatar redan om instagram och snapchat och vi föräldrar förbjuder och förklarar. Hur gammal kommer hon vara när hon får uppleva sitt första näthat?

Det finns bara två sätt att hantera näthat: acceptera eller agera. Om man ignorerar det, är det samma sak som att acceptera, enligt mig. Jag är hundra procent för att agera. Konfrontera, anmäla, blocka, ifrågasätt.”

Vill du också vända näthat till nätkärlek? Var med och utse årets nätängel!

Årets Nätängel är ett pris instiftat av mySafety Försäkringar. Syftet är att uppmärksamma personer som aktivt jobbar för en positivare ton på nätet. Vem vill du ska bli Årets Nätängel 2017? Nominera och läs mer här.

Visste du att du kan försäkra dig mot näthat?

Försäkringsbolaget mySafety Försäkringar är ledande inom id-skydd och vardagssäkerhet i Sverige. Bolaget har utvecklat en försäkring – Digitalskydd – som kan hjälpa dig och dina barn om ni blir utsatta för kränkningar på nätet.

NUVARANDE Charlotta Flinkenberg: ”Här brister mitt teflonhjärta”
NÄSTA Hur många kalorier innehåller pizza? Vi har kaloriguiden till snabbmat