I annonssamarbete med COMFORT

Sköljmedel eller inte sköljmedel? Strunta i tvättråden eller följa dem slaviskt? Stryka plaggen eller skippa det – vad gäller egentligen när det kommer till en så vardaglig men viktig sak som att tvätta kläder?

Låt oss gissa. Du älskar dina vardagskläder – men vet inte hur du ska ta hand om dem på bästa sätt? Här reder vi ut begreppen genom att slå hål på några av alla myter som florerar!

1. Sköljmedel är skadligt för kläderna

Det här är en seglivad myt, för det är faktiskt precis tvärtom! Sköljmedel, eller textilbalsam som det också kallas, har samma effekt på kläderna som hårbalsam har på ditt hår. Sköljmedel minskar slitaget på kläderna genom att tygla textilfibrernas rörelser i dina kläder. Därmed minskar friktionen i tyget och de slits inte alls lika fort. Många tror att textilbalsam bara är till för att ge god doft och en mjuk känsla mot huden men det är inte allt. Stör du dig ofta på att dina kläder tappar sin form och färg efter några tvättar, och inte alls är lika fina som när du köpte dem? Textilbalsamets vårdande effekter gör att form och färg bevaras längre.

2. Man måste tvätta kläderna efter varje användning

Häng gärna ut dina kläder på vädring mellan tvättarna så blir de nästan som nytvättade – om de inte är väldigt smutsiga förstås. Det gör att du inte behöver tvätta dem efter varje användning, och att kläderna inte slits lika fort. Ett smart tips är förresten att du kan tvätta ömtåliga kläder för hand, för att slippa tvätta dem i maskin lika ofta. Använd lite sköljmedel i sista sköljningen.

3. Husmorsknep funkar inte i verkligheten

Även om mycket var sämre förr så hade husmödrarna en del att komma med, och många av knepen funkar faktiskt fortfarande! Dra försiktigt en rakhyvel över noppriga kläder, dra ett stearinljus fram och åter över blixtlås som krånglar och måla lite genomskinligt nagellack på knappar som inte ska trilla av.

Comfort textilbalsam vårdar dina kläder. Det ger inte bara en härlig doft och mjuk känsla utan hjälper också till att bevara plaggets form och färg så att det håller längre.

4. Man behöver inte följa tvättråden så noga

Hur lockande det än är att bara slänga in alla kläder i varierande kulörer och material i tvättmaskinen på 40 grader och ägna tiden åt något roligare så finns tvättråden där av en anledning. Genom att följa dem ser du till att plaggen håller sig fina längre. Vänd dem ut och in inför tvätt, sortera ljusa och mörka plagg separat och titta på tvättråden i respektive plagg. Du har valt dina kläder med omsorg i butiken och du kommer kunna använda dem många gånger till om du fortsätter att behandla dem med samma omsorg.

Tvättråd.

5. Ett tvättmedel fungerar för allt

Vi har redan konstaterat att det är viktigt att sortera tvätten för att ta hand om kläderna på bästa sätt. Men vad man lätt glömmer bort är att det också är viktigt med olika tvättmedel. För ljusa eller vita kläder – använd tvättmedel för just vittvätt. För svarta och mörka kläder använder du tvättmedel anpassat för svarta och mörka kläder.

Vill du ha fler tips på hur du tar hand om dina kläder på bästa sätt? Comfort har superkoll!

NUVARANDE De 5 vanligaste myterna om klädvård – och hur det ligger till egentligen!
NÄSTA Så vågar du vara modig (så kan du göra för att våga ta steget!)