I annonssamarbete med ALPHA CE

Är du missnöjd med lönen? Det brukar ofta vara ett tecken på att det är något annat som skaver.

Det kanske inte är just lönen som är problemet. Enligt forskningen är det oftast faktorer som arbetsinnehåll, arbetskollegor och utvecklingsmöjligheter som ligger högst på listan över vad som är viktigt med ett jobb. Lön kommer ganska långt ned på listan.

För de allra flesta är det inte så stor skillnad om man har 26 000 kr/mån eller 28 000 kr/mån, i synnerhet inte efter skatt. Det finns dessutom andra förmåner som kan vara viktiga som semesterdagar, friskvårdsbidrag, semesterdagar eller möjlighet till flexibla arbetstider.

amelia Jobbliv #10

Med amelias chefredaktör Maria Sognefors och amelias jobbcoach, AlphaCEs VD Maria Mattsson Mähl. Det bjuds på hur ofta det är lämpligt att byta jobb, hur viktig lönen är egentligen och om det är pinsamt eller bra att gråta på jobbet.

Byt jobb – snabbaste sättet att höja lönen

En arbetsgivare som har kollektivavtal har oftast begränsade möjligheter att påverka löneutvecklingen om du har kvar samma jobb och samma arbetsuppgifter. Ofta behöver du få en ny tjänst eller en ny roll för att det ska synas någon skillnad i lönekuvertet.

Vill du göra ett snabbt och rejält lönelyft är det enklast att byta arbetsgivare, då har du möjlighet att förhandla om en helt ny ingångslön. Ett annat tips är att försöka få prestationsbaserad lönesättning, då har du ju möjlighet att löpande påverka din lön. Det kan t.ex. vara provisionsbaserad lön eller resultatbonus om man uppnår vissa mål.

Olika branscher har olika villkor

Olika branscher har olika lönenivåer och personer som tycker att lönen är en viktig faktor brukar ofta söka sig till finansbranschen eller andra branscher där det finns stora möjligheter att ha en hög löneutveckling. Är du genuint missnöjd med lönenivåerna i din bransch kanske det är klokast att försöka byta bransch.

 

Här ligger alla amelia Jobbliv samlade för maratonlyssning!

Ta kontroll över din framtid. Anmäl dig till AlphaCE Workprogram.

Av: Maria Mattsson Mähl