I annonssamarbete med RIKSBYGGEN

Vi läser om utmattningssyndrom, en fortsatt ökad konsumtion och miljöförstöring. Hur får vi oss själva, vår livsstil och planeten att hålla ihop? Här är fem inspirerande hållbarhetstrender som gör det ”gôtt å leva” – idag och imorgon.

  • Den nya enkelheten. Omvärlden blir alltmer komplex och det är svårt att skapa sig ett liv i balans i överflödet av aktiviteter, prylar och information. I allt större utsträckning känner vi ett behov av att sortera – fysiskt och mentalt. Även i näringslivet syns en ökad minimalism, organisering och hållbar struktur. Riksbyggen är ett av de företag som driver sin verksamhet utifrån att hållbarhet ska genomsyra allt de gör. Hos Riksbyggen innefattar ett sådant arbete allt ifrån innovativa satsningar på stadsutveckling som t. ex Brf Viva, till att dela med sig av trendspaningar på ämnet hållbarhet till bostadsrättsföreningar. Ett spännande hållbarhetskoncept, extra aktuellt med anledning av bostadsbristen, är Riksbyggens StegEtt – små, kompakta, billiga och hållbara boenden.
  • Energi- och solrevolutionen. Under 2016 installerades mer ny förnybar el än el från kol, och flera multinationella företag gör stora investeringar inom el- och lagringsteknik vilket driver utvecklingen ytterligare framåt. Men även till synes små insatser spelar stor roll. Att byta sina lampor till nya, energisnåla ljuskällor är en åtgärd som är både enkel att genomföra och som spar energi samtidigt som du märker förändringen i plånboken. Det är också den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2017, enligt en sammanställning av Riksbyggen. Sammanställningen har resulterat i en lista som även har till uppgift att inspirera bostadsrättsföreningar, och som bubblare lyfter Riksbyggen installationen av solceller och att sätta upp laddstolpar för elbilar.

Therese Berg, hållbarhetschef Riksbyggen

– Listan domineras av åtgärder som leder till minskad energianvändning, det är mycket betydelsefullt med tanke på att ungefär 40 procent av all energianvändning i Sverige sker inom fastighetssektorn, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.


Tips! I podden ”Hållbart” berättar Charlotta Szczepanowski, Chef för hållbar utveckling på Riksbyggen, om hur de arbetar med hållbarhet, men också hur man kan inspirera sin omvärld. Inspirerande!

  • ”Zero waste”. En rörelse som uppmuntrar till att leva utan att producera avfall. Trenden har funnits i ett par år och men det är först när det startat butiker med affärsidén att sälja produkter utan förpackningar, som den börjat ta fart. Zero Waste är en del i en större rörelse där man utgår från hur naturen löser sina problem. I naturen finns inget naturligt avfall utan allt tas hand om, men det finns mer vi kan hämta från naturen. Just nu tittar forskningen mycket på naturens olika system, till exempel hur naturen transporterar sig och hur vi skulle kunna applicera detta på vår trafik. Man har även upptäckt att man kan färga kläder med bakterier och att självlysande växter kan användas som lampor.

En uppmärksammad trend är ätbara förpackningar och sedan årsskiftet finns en förpackningsfri butik i Malmö. Hur skulle vår miljö se ut om vi kunde lära oss att göra förpackningsfria produkter där inte bara ALLT gick att äta utan också var en del av upplevelsen, som strutglassen?

  • ”Sharing is caring”. De flesta är överens om att vi har nått en gräns där vi inte längre kan fortsätta konsumtionen av prylar. Man pratar om begreppet cirkulär ekonomi; att inte längre bara köpa och sälja, utan istället låna, hyra och reparera.

– Att dela på saker är ett effektivt sätt att sparar jordens resurser. Istället för att alla har en borrmaskin som endast används 15 minuter under sin livstid kan vi dela på det vi har, berättar Therese Berg.

I en värld där vi delar skulle också bilen som den används idag ha spelat ut sin roll. I framtiden tror många på självkörande bilar som förflyttar sig på vägarna vartefter behovet av transport uppstår. Och redan idag finns exempel på prenumerationstjänster som erbjuder en mix av transportslag som hyrcykel och hyrbil.

  • Den inre hållbarheten. Under decennier har vi förvekligat oss själva med resor, högt uppsatta fysiska mål och en aktivitetskalender fylld till bristningsgränsen. Idag ska man inte bara vara föräldern somär med på varje ridlektion, utan också en super-joggare (gärna med ett par Ultra Race under bältet) och ha en framgångsrik karriär. Så det kanske inte är så konstigt att allt fler börjar söka och diskutera en inre omställning. Att ha medkänsla med sig själv, vara mer empatisk och att öva upp sin förmåga till att bjuda på sig själv och att vara sårbar, är en trend många tror mycket på i framtiden.

Den inre hållbarheten är minst lika viktig som den ekologiska hållbarheten. Utmattningssyndrom blir allt vanligare och måste tas på stort allvar. Hur kan du få dig själv – och dina barn – att orka? Lösningen ligger i enkla hållbarhetsidéer som utvecklas kontinuerligt och naturligt.

NUVARANDE 5 hållbara trender som hjälper istället för stjälper
NÄSTA 9 kännetecken som definierar en narcissist