I annonssamarbete med SOS BARNBYAR

"Älskling, nu är det dags att borsta tänderna!", "Har du plockat undan i ditt rum?", "Nu måste du stänga av datorn!" Ja, att tjata hör till varje förälders vardag. Här får du veta varför det faktiskt är så fint att tjata.

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt där det finns en vuxen som visar omtanke, kramar, ger tröst och som tjatar om läxläsning, tandborstning och läggtider. SOS Barnbyar arbetar med att så många barn som möjligt ska få ha en vuxen i sin närhet. För visst önskar du att alla barn får samma möjligheter som ditt barn?
Vi har frågat tre mammor om varför de tjatar på sina barn.

 

”Jag ger mig inte förrän budskapet nått fram”

Sanna Bråding, mamma till Kane-Lee, 4 år och Lakkie-Bee, snart 2 år.

SannaB

Oftast är det glada miner. Sanna med Kane-Lee och Lakkie-Bee. Foto: Lisa Hjelm

Vad tjatar du mest om?
– Just nu handlar det extremt mycket om kläder. Vikten att klä på sig varma kläder och varför det är viktigt med vantar.

Och varför tjatar du?
– För att jag älskar mina barn så otroligt mycket! Och eftersom jag är deras mamma så är jag även den som fått äran att vägleda dem genom livet. Därav mitt ihärdiga tjat.

Vilket tjat vill du ge bort?
– Tjatet om i stort sett allt, eftersom det i grunden är en kärlekshandling. Jag tjatar ju för att nöta in små budskap av kärlek. Även fast det i stunden sällan känns så

Vad får dig att sluta tjata?
– När orken tryter och jag i stunder måste andas och samla ny kraft. Men oftast ger jag mig inte förrän budskapet nått fram. Jag vet ju att jag gör det för mina älskade barn. För att ge de en så stark och trygg grund som jag bara kan.

Den bästa julklappen att ge bort eller önska sig är den som gör skillnad. I jul samlar SOS Barnbyar in pengar för att fler barn ska få växa upp i en trygg miljö. Du kan vara med och bidra genom att ge bort lite tjat.

”Ibland är jag så trött på att höra mitt eget tjat”

Carin da Silva, mamma till Theo, 5 år och Max, 2 år.

CarinDaSilva

Carin tillsammans med sina söner Max och Theo.

Vad tjatar du mest om?
– Det känns som att jag tjatar om precis allt. Det mesta handlar om att barnen ska dela med sig och inte bråka med varandra. Max förstår inte riktigt det och tycker att det är han som bestämmer, vilket gör Theo rasande såklart.

Vad får dig att sluta tjata?
– När jag får min vilja igenom, haha. Men ibland är jag så trött på att höra mitt eget tjat, det känns som om jag inte gör något annat, så då slutar jag för att jag inte orkar mer.

Varför tjatar du?
– Tjat är ett nödvändigt ont, speciellt när det handlar om att barnen ska sluta bråka. Det handlar också om att jag bryr mig – att de ska äta, klä på sig för att det är kallt ute och så vidare.

”Jag tjatar om att jag älskar dem”

Therese Krupa Syllner, mamma till Mira, 7 år, Morris, 4,5 år och Kasper, 1 år.

Krupa_familj_667x740

Therese är ena halvan av bloggen Hormoner och hemorrojder.

Vad tjatar du mest om?
– Det känns som att jag tjatar 98 procent av tiden, om allt från att barnen ska sitta ordentligt eller plocka upp kläder från golvet till att fokusera på en sak och INTE flossa och bygga legotorn samtidigt. Att de ska vara snälla och ärliga mot varandra och såklart hjälpa till. Och sen tjatar jag om att jag älskar dem.

Vilket tjat skulle du vilja ge bort?
– Som present är det jag-älskar-dig-tjatet, men det tjat som är tröttsamt är morgon-tjatet som handlar om att de ska klä på sig.

Varför tror du att föräldrar tjatar?
– För att man som förälder har en viss uppfattning av vad som måste göras. Låt mig illustrera: På morgonen måste x antal saker göras innan en viss tid. Barnen vill ta sovmorgon (jag tjatar om att de ska gå upp), de vill leka med hästar istället för att ta på sig kläder (jag tjatar om påklädning), de struntar i att jag har ett morgonmöte (jag tjatar om klockan). Kort och gott: vi har olika uppfattning om vad som är viktigt och därför ligger fokus på vitt skilda håll, vilket leder till tjat.

Vill du bidra till att fler barn får en trygg uppväxt? Här är den bästa julklappen du kan ge.