ANNONS

Innehåll från Upptäck Familjen Helsingborg

Foto: Mats Sjöberg

3 anledningar att semestra i nordvästra Skåne

Stadsliv, böljande landskap, vingårdar och unika matupplevelser. Nordvästra Skåne har massor att erbjuda! Och allt du vill uppleva i regionen ligger nära. Från shopping och stadspuls är det bara några mil till böljande rapsfält och urgamla fiskelägen.

Drömsemestern finns närmare än du tror. En semester i Sverige är inte bara närmare utan också mer budgetvänlig. Här listar vi tre anledningar att semestra i nordvästra Skåne, samt guldkornen du inte får missa.

1. Stadsliv möter lantliv

Här ligger städerna och byarna på behändigt avstånd från varandra. I hur många svenska städer hittar du stränder mitt i stan? Helsingborg är en av dem. Här kan du dessutom bada året om. Staden har förutom flera fina stränder även tre kallbadhus. Bara ett stenkast bort från stränderna ligger stadskärnan med unika butiker, kaféer och restauranger. Helsingborg är Sveriges restaurangtätaste stad. Är man sugen på kultur finns Dunkers kulturhus, Fredriksdal museer och trädgårdar eller vackra Sofiero slott, med kunglig historia och världskända rhododendron.

I Helsingborg kan du besöka både Tropical beach och Sofiero slott. Bilturen emellan tar bara en kvart.

Norr om Helsingborg ligger Ängelholm, en mysig småstad med närhet till havet och fantastiska stränder. Centrum bjuder på en spännande mix av specialbutiker, affärer, konst, mat och nöje. I stadskärnan ligger Åbergs krukmakeri, en personlig keramikverkstad. Strax utanför centrum ligger Hembyggdsparken med härliga upplevelser för barnfamiljen. Här hittar du även Upzone äventyrspark för den våghalsiga.

Söder om Helsingborg, vid havsbandet, ligger Landskrona. Mitt i staden finns Citadellet, en försvarsanläggning från 1500-talet, där du kan få en guidad visning. Eller varför inte ta båten till ön Ven, där fina naturupplevelser till fots eller från cykel väntar. För den kulturintresserade finns Landskrona museum, konsthallen eller Kulturhuset Pumphuset.

Den lilla paradisön Ven är ett populärt resmål, bara 30 min båtresa från fastlandet. Foto: Aleksandra Boguslawska

2. Smakerna

Maten och råvarorna är något alldeles extra i nordvästra Skåne. Ekologiska gårdsbutiker, kaféer, prisbelönta restauranger, flertal vingårdar och microbryggerier. Nej, du är inte i Toscana… Men känslan är påfallande lik.

Njut av Skånes smaker. Kryssa mellan gårdsmejerier, kaféer, lokala slaktare och prisbelönta restauranger.

Matkulturen är central och finns över hela regionen; i städerna med sina restauranger och på landsbygden med mysiga fik och alla gårdsbutiker. Klimatet gör det gynnsamt att odla, och det märks på råvarorna. Smaka på en tomat från Tomatens hus och upplev skillnaden!

Vi har valt ut några favoriter som du inte vill missa:

Tomatens hus och Miss Alice. Odling, kafé, delikatessbutik och bageri i tomatens tecken.

Sofiero Gård. Gård som tillhörde kungen när han hade Sofiero som sitt sommarslott. Här bodde bl.a. anställda vid hovet. Nu finns här Odlat & Utvalt, en välsorterad gårdsbutik. Granne med gårdsbutiken ligger brödkultur 2.0.

Höganäs saluhall. En saluhall där råvarorna, gärna lokalt producerade, står i fokus. Fantastiska ostar, eget bageri och chokladtillverkning är bara en bråkdel av vad man erbjuder. Bredvid saluhallen hittar du även restaurangen Garage.

Flickorna Lundgren. Anrikt kafé i det lilla fiskesamhället Skäret, där Gustav VI Adolf var stammis. Kaféet är känt för sina vaniljhjärtan som var kungens favoritkaka. Även restaurang i underbar miljö.

Holy Smoke. Sveriges första och största BBQ-hak, har även cooking classes med legender inom Amerikansk BBQ och välkända Michelinkockar.

Kullasparris. Gå på sparrissafari – bo på sparrisgård eller köp med dig nyplockad sparris och annat grönt.

Plocka din egen sparris eller andra färska grönsaker. I Skåne finns gott om gårdsbutiker och små restauranger med närodlat på menyn. På det anrika kaféet Flickorna Lundgren kan du njuta av vaniljhjärtan, som även var Gustav VI Adolfs favoriter. Foto: Lisa Wikstrand

 Lotta på Åsen. På sluttningen av den lummiga Söderåsen ligger en 100-årig kaffestuga. Sitt ner i trädgården och njut av frasiga, nygräddade våfflor.

Vingårdar:

Vingård. En liten, charmig och familjeägd vingård där du kan uppleva smaken av Bjärehalvön i ett vinglas. Röda viner.

Arilds vingård. Vingård utanför Arild som även är b&b och restaurang.

Microbryggerier:

Brygghuset Finn och Brekeriet

Helsingborgs bryggeri.

Råå bryggeri.

Höganäs Bryggeri.

Vill man uppleva en organiserad smakresa kan man vara med på denna med utgångspunkt i Vejbystrand.

3. Semesterpärlorna

Till Torekov åker man för bad, byliv och semester. Båstad, Mölle, Arild och Domsten är andra populära sommartillhåll.

Båstad är lika känt sin årliga tennisturnering som för sina vackra omgivningar. Hit åker man för strandlivet och den goda maten. Bara ett par mil bort ligger Torekov, känt för morgonbrygga, tångbad och från filmen Solsidan. Därifrån kan man ta båten över till vackra Hallands Väderö. Lite längre söderut finns fler semesterpärlor värda ett besök: Mölle, Arild och Domsten är gamla fiskelägen som idag är fina semesterorter med bad, båtliv, kaféer och restauranger.

Blev du nyfiken på regionen nordvästra Skåne? Lär mer och planera din semester HÄR.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Upptäck Familjen Helsingborg och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!