Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ellinor Eriksson: Anmäl näthatarna

Ellinor Eriksson: Hotad för att hon är politiker

”Massakern på Utøya skedde bara ett par veckor innan jag blev vald till förbundssekreterare i SSU. Innan dess var jag inte utsatt för någonting, men direkt efteråt började det komma mejll och en del anonyma telefonsamtal. En del sa inget, de la bara på. Andra var mer hotfulla, menade att det här på Utøya hade vi minsann förorsakat själva. Efter det har det fortsatt komma mejl, ofta kopplat till Utøya, som när någon skrev: ”Jävligt synd att du inte sköts ihjäl på Utøya din kommunisthora!”

Innehållet är nästan alltid sexuellt – hot om sexuellt våld är ju det yttersta uttrycket för patriarkatet och kvinnors underordning, det är det värsta man kan säga till en kvinna. När jag skrev en debattartikel på Newsmill som handlade just om hatet mot kvinnliga debattörer och politiker kom det på en dag 40–50 mejl och kommentarsfältet var en uppvisning i sexism och manlig dumhet.

Jag ser en väldigt tydlig koppling till att det ökar när jag uttalar mig, när jag syns, när jag skriver något. När jag håller mig lugn minskar det. Det är lätt att veta vad man ska göra för att slippa hatet: vara tyst. Men politik är bland det mest roliga och stimulerande man kan hålla på med. Jag trivs extremt bra med mitt uppdrag och har aldrig seriöst övervägt att ge upp det, trots att det stundtals varit jobbigt.

Det senaste är att de har satt mitt ansikte på en affisch som föreställer en piltavla och affischerat upp den på stan i Skåne. Den är kopplad till mina uttalanden om Utøya och ökad rasism. En sverigedemokrat sa att SSU måste förstå att när man själv har en hotfull jargong kan man bli måltavla för hat. Någon inspirerades av det, tog det tre varv till och uppmanar andra att skjuta mig.

Jag tar ofta taxi hem, ser till att säkerhetslåset är på i lägenheten. Jag skriver inte vart jag ska på facebook och twitter, utan istället efteråt var jag har varit. Jag har en kontaktperson hos polisen som jag kan bolla med, och jag har polisanmält en del, men ofta är det svårt att hitta bakomliggande personer. Men med måltavlan hoppas jag att man hittar den som har gjort det. För mig var det väldigt skönt när jag anmälde. Tidigare hade det handlat mycket om vad som egentligen är brottsligt. Men det är faktiskt inte upp till mig att bedöma. Mitt råd till andra drabbade är: Gå med alltihop till en professionell som kan bedöma det. Synliggör hatet.”

Mitt råd: Synliggör hatet, anmäl.

__________

Ellinor Eriksson

Gör: Förbundssekreterare SSU.

Ålder: 24.

Familj: Föräldrar i Gävle, syster i Umeå.