De flesta kvinnor har någon gång blivit trakasserade eller recenserade. Därför instiftar nu amelia ett nytt pris. Chefredaktör Åsa Lundegård motiverar varför just Anders S Nilsson gjort sig förtjänt av priset.

Hej Anders S Nilsson. Vi har pratat om dig på jobbet den här veckan. I måndags när vi sågs efter helgen berättade Camilla, en av amelias formgivare, att hon hade träffat dig på krogen.

Hon var en av fyra tjejer som satt vid ett bord och tog en drink. Du kom fram och sa till två av tjejerna:

”Ni två är ju apsnygga.”

Sedan vände du dig till Camilla och hennes kompis och sa:

”Men ni två, ni är ju apfula.”

Anders S Nilsson, jag är imponerad över vilket ­makalöst arbete du gör i att upprätthålla en lång och gedigen tradition. Vad oförtrutet du håller i och inte släpper taget om de här riktigt gamla manliga sedvänjorna. Två av nedanstående prickade du in på ett exemplariskt vis:

1) Trakassera kvinnor på krogen.

2) Opåkallat värdera deras utseende.

Men du glömde:

3) Tala om för dem vad de behöver (ett ligg, för det mesta).

Nej jag vet, det här handlar inte bara om dig, Anders. Du är liten del i något mycket större, det vet nästan alla kvinnor.

Samma vecka skrev Hanna Hellquist en krönika i DN/På stan. Hon hade twittrat från ett försenat tåg nånstans vid Flen, och fick följande reaktion från en ung man:

”Hellquist behöver ett ligg.”

Hon svarade honom att han var tråkig, för även om han skämtade så var det inget roligt skämt. Att avfärda kvinnors dåliga humör med att de har fått för lite kuk är inte roligt helt enkelt, skrev hon.

”Haha, nej det är sant! Du har varit vresig hela dan, du behöver ett ligg” svarade han.

Nån dag senare skrev journalisten Josefine Hökerberg i Dagens Nyheter, om att hon stått i en korvkö och vänt sig till sin väninna och sagt att hon var sugen på en kokosboll. Varpå mannen bakom henne i kön svarade: ”Du, ta en korv”. Och hon svarar att det tänker hon inte, varpå han sa:

”Men du har väl sugit på väsentligt äckligare korvar.”

Bara tre små, små exempel på hur tappert så många män kämpar med det här. Vid en snabb-

enkät på redaktionen bland drygt tjugo kvinnor, hade alla någon gång varit med om att:

1) Bli recenserad.

2) Bli trakasserad.

3) Fått tips på vad hon behöver (kuk/ligg).

Därför vill vi ge dig, Anders, en present. Du blir först ut i vårt pris som heter ”amelia dumstrut”. Du ska få den samma dag som den här tidningen kommer ut. Jag vet, du är inte den enda som förtjänar den, det finns det många som gör. Men det är ju snart jul!

 

NUVARANDE Anders S Nilsson får amelias första dumstrut
NÄSTA Amelia testar svettiga tv-spel