Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så får du en lyckligare relation - testa ditt förhållande

På sommaren ska man njuta av varandra. Kärleken ska blomstra. Men vad gör man när semestern känns mer misär än kär? I amelias stora kärleksspecial får du bästa tipsen för hur du kärleksboostar din sommar.

1. Kommunikation

Säg snälla peppande saker

Kommunikation är grundbulten i ett förhållande. Det handlar om att kunna lyssna och förstå den andre samt att själv uttrycka sig så att partnern förstår. Men kommunikation är svårt; det handlar om känslor och man blir lätt irriterad. Det är också lätt att blanda in kritik, vilket inte leder till något gott. Vill man kommunicera på ett bra sätt ska man förbereda sig. Tänk på att uttrycka dig i jag-form: ”Jag känner så här...” och ”jag blir ledsen när...”, istället för ”du får mig att må...” och ”du gör så här...”. Orden ”alltid” och ”aldrig” ska undvikas då de är för generaliserande, som i ”du gör alltid...” eller ”varför kan du aldrig?...”. Försök vara konkret: ”När vi bestämde våra semesterplaner sa du så här?...”

Det finns smart teknik för viktiga samtal: Man bestämmer att var och en får prata tills den är färdig. Kom överens om att ni inte får avbryta, anklaga eller komma med nedsättande kommentarer. En börjar. Den som lyssnar kan få ställa frågor: Hur menar du? Kan du utveckla det? Sedan byter man. Ta efter en stund timeout till nästa dag, så att ni kan processa allt ni har fått höra innan ni fortsätter samtalet.

Gör genast:  Säg snälla, fina och peppande saker. Hitta något som du kan berömma din partner för. Kanske hamnar ni i en positiv spiral, men någon måste starta den.

Gör i sommar:  Man rundsmörjer bilen regelbundet men sällan förhållandet – börja göra det! Bestäm att ni någon gång i veckan/månaden tar en stund då ni pratar om förhållandet. Det kan vara praktiska eller känslomässiga saker – huvudsaken är att ni har en avsatt tid.

Gör långsiktigt:  Undersök möjligheterna att gå i parterapi. Kommunerna är skyldiga att ha familjerådgivning, men ställ dig i kö för det kan vara långa väntetider. Andra alternativ är privata terapeuter eller kyrkan. Terapi kan vara bra även om ni inte har stora problem.

2. Vardagsliv

Planera in något roligt

Det är inte ovanligt i en långvarig relation att vardagslivet blir för grått och rutinerna för många. Då måste man göra en kraftansträngning för att styra om. För många par kan det vara givande att göra aktiviteter som man gjorde förr, men som man har prioriterat bort. Det väcker minnen och förhoppningsvis känslor.

Det är också vanligt att man stör sig på småsaker, som hur partnern klämmer tandkrämstuben eller smaskar vid matbordet. Påpeka detta istället för att gå runt och irritera dig. Men det kan finnas mer vaga orsaker, som att du inte tycker dig få tillräckligt med uppmärksamhet. Partnern kanske resonerar som så att: ”Jag sa ju att jag älskade dig när vi gifte oss. Jag säger till om det ändras.” Men våga be om mer kärlek om du faktiskt behöver det.

Under semestern är vissa tillsammans så mycket att man börjar reta sig på varandra. Det finns en stor myt idag som säger att den vi lever med ska stå för alla bitar i livet, men ingen människa kan fylla alla dina behov. Den man kan prata bäst med kanske inte är den man har ett förhållande med. Man måste inte heller göra allt gemensamt, utan kan söka sig intressen på eget håll. Då kanske ni har mer att prata om när ni väl träffas, vilket tillför saker till relationen.

 Gör genast:  Planera in något roligt. Gör något som ni båda tycker om och som ni inte har gjort på länge. Boka bord på restaurangen där ni hade er första dejt kanske?...



Gör i sommar: 
Utnyttja semestern till att inventera er samvaro: Hur vill ni ha vardagslivet i höst? Vad tycker ni är roligt att göra tillsammans? Och vad gör ni bäst på eget håll?

 Gör långsiktigt:  Skriv upp det som inte fungerar i samvaron och hitta system för dessa saker. Handlar det om städning, kan man göra ett schema som man sätter upp på kylskåpet. På så sätt minskar irritationen och energi att ha roligt frigörs.

3. Passion

Våga prata om ert sexliv!

I sexlivet måste båda vara aktiva, och man är huvudansvarig för sin egen njutning. Om du känner att ”han tänker bara på sig”,  så har du ett ansvar att tala om vad du vill ha. Man kan testa att säga ”nu är det min kväll, i morgon är det din kväll” – och be om just det du vill ha. Sommaren och semestern är en perfekt tid för att experimentera. Titta inte med för stränga ögon på dig själv eller din partner, för det är lätt att fastna i den idealbild som samhället ger av hur kroppar ska se ut. Du kan istället fokusera på att personen luktar gott, har mjuk hud eller smakar salt. Stäng ögonen, eller testa att ha en ögonbindel, och använd smaken, känseln, hörseln och lukten. Använd hela kroppen och leta upp nya erogena zoner hos varandra.

Vissa har svårt att acceptera att partnern har ett eget sexliv – men det är faktiskt något ni mår bra av tillsammans.

Det är en tillgång, att man bejakar sin lust. Om en onanerar, så håller han/hon antingen ångan uppe så att han/hon kan möta den andras stora behov, eller så kan han/hon ha ett bra sexliv även om den andra har en period med låg sexlust. Många använder sig också av sexuella fantasier för att hålla igång eller öka sin lust. Du kan inte kräva att din partner ska dela med sig av sina fantasier, det måste vara frivilligt, men du kan självklart fråga!

 Gör genast:  Väck eller upptäck din egen lust. Läs exempelvis Simona Ahrnstedts Överenskommelser, en svensk, het romancebok. Utnyttja sommaren, känn solen mot huden. Och vänta inte på att din man ska tända dig, utan smek dig själv.



Gör i sommar: 
Prata igenom sexproblem när ni inte är i sängen, men när ni har en avkopplande och mysig stund. Känn in att din partner är mottaglig – annars är risken stor att kommentarer tas som kritik.

 Gör långsiktigt:   Om ni har stora problem kanske ni behöver träffa en sexrådgivare. Det finns också olika psykiska och medicinska problem som kan påverka sexlivet, i så fall kan man prata med sin husläkare.

4. Framtiden

Sluta fundera, njut istället

I alla relationer uppstår svackor, så det är vanligt att man periodvis grubblar på om man passar ihop. Men om det är en ständigt återkommande fråga bör du reda ut det. Fråga dig: Är det något som ligger hos mig, honom eller båda? Är jag rädd för att bli fast, rädd för att bli sviken eller rädd för att svika?

Vissa går in i förhållanden som inte känns hundra för att slippa vara ensamma. Stämmer det på dig så bör du jobba med dig själv, så att ni är ihop av rätt anledningar.

Om du inte är riktigt nöjd med din partner så tänk på att den andra känner av det, och att det är jobbigt att inte vara helt accepterad. Du kan ändra småsaker hos din partner, men personligheten går inte att ändra på – istället måste du jobba på acceptans.

Om du inte har släppt ett gammalt förhållande, försök att göra det, för annars får det nuvarande förhållandet ingen chans. Om ni fortfarande bor kvar i ett hus där det gamla förhållandet ägt rum, så kanske det är dags att flytta till något nytt och gemensamt.

Vi har lite annorlunda förutsättningar än tidigare generationer, eftersom vi lever så länge nu. Man kan lova att älska någon i dag och göra sitt bästa för att det ska bli bra. Men det är svårt att ge kärlekslöften för all framtid.

 Gör genast:  Ta en paus från grubblerierna och försök att leva i nuet. Njut av semestern och försök vara förutsättningslös i dina förväntningar på förhållandet.

 Gör i sommar:  Om du har svårt med känslor kring närhet och distans behöver du jobba med anknytning. Läs boken Hemligheten av Egil Linge och Dan Josefson.

 Gör långsiktigt:  Ta ett aktivt beslut om att du vill vara med din partner – eller gör slut.

amelias stora kärlekstest:



Har jag hittat rätt partner?

Hur vet man om man har hittat rätt partner? Om svackan är tillfällig, eller om man egentligen borde bryta upp? amelias kärlekstest ger dig en ­fingervisning om vilken väg du ska ta.