Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Att gifta om sig efter en skilsmässa - så funkar det

Att gifta om sig är lite speciellt. Vissa väljer att göra det diskret,  andra slår på den stora trumman. Sofia Larsson, författare till ”Moderna  etikett-boken”, svarar på de vanligaste frågorna.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Är det okej att slå på lika stort när man gifter sig igen?

Absolut, om det är det man känner för. Traditionellt har det kanske varit så att man varit mer återhållsam när man gift om sig. Men vi lever i en tid där människor har längre livslängd, flyttar på sig mer och har därmed fler viktiga relationer i ett liv. Det gör att det inte är något märkligt att man kan hinna med mer än ett äktenskap under en livstid.

LÄS OCKSÅ: Planera bröllop – så får du stenkoll med amelias stora bröllopsplanering

Kan vi bjuda exen?

Det är en uppgörelse mellan de blivande makarna och exen, men om alla är med på noterna och tycker att det känns både roligt och viktigt så finns det självfallet inget hinder.

Idag är det inget konstigt att man recyklar en kärleksrelation till en vänskapsrelation. Och har man barn är det ju högst önskvärt att det funkar så. Har ni små barn är det dessutom pedagogiskt att visa att den ena föräldern godkänner att den andra ”går vidare” genom att vara med på bröllopet.

Det kan så klart finnas gäster som blir lite osäkra på hur de ska bemöta exen. Om de är med så bör exen vara beredda på att öppna konversationer med hur glada de är för brudparets skull, så att det inte finns några oklarheter där.

Ska föräldrarna betala nu också?

Nja, det är nog inte så jättepopulärt. Men om de erbjuder sig och har ekonomi för det, varför inte?

Vad ska man ge i present?

Förmodligen har brudparet några år på nacken och allt de behöver till hem och hushåll. Det har förmodligen ”förstagångare” också, då de flesta bott hemifrån när de gifter sig numera. Har brudparet inga önskningar kan man ge presentkort på någon upplevelse.

Bör vi undvika någon tradition?

Traditionen säger att man mest gör dessa saker på första bröllopet. Men är det något som känns relevant och kul så tycker jag inte att man behöver välja bort det för att man gifter om sig. Jag läste för en tid sedan på en etikettsajt att män anses kunna gifta om sig med stort kyrkbröllop, men att kvinnor ska gifta om sig borgerligt. Usch, vilken unken kvinnosyn!

Och när vi ändå är inne på det ämnet, jag tycker att man ska undvika att pappan leder in bruden och ”lämnar över henne”. Traditionen bygger på en syn att kvinnor ägs av män och jag tycker att man kan skippa det vid både första och eventuella efterföljande bröllop. Men extra knasigt blir det kanske om man gifter om sig. Ska man bli ­överlämnad av exmaken då liksom­?

Kan man skämta om exen i talet?

Det korta svaret: Låt bli. Vissa personer skulle säkert kunna skratta åt detta, men risken är att de flesta tar illa upp (eller deras partner, expartner, föräldrar eller barn). Men har du redan börjat skissa på talet så är det inte förlorat arbete – spara det till möhippan!

Om den blivande bruden själv brukar kalla sig för ’Kalmars svar på Elizabeth Taylor’, så finns det en chans att hon nästan skulle bli förnärmad om ni inte skojar om hennes förflutna. Men låt som sagt hennes inställning till ämnet styra, inte dina eventuella ambitioner att bli ståuppkomiker.

Finns det något mer att tänka på?

Gör som ni vill! Ni har förvisso varit gifta tidigare, men inte med varandra! Att hålla för mycket på traditioner kan ta bort fokus från det viktigaste – att det är en fest för att fira kärleken. Det är ett typiskt nybörjarmisstag och inget man ska behöva göra när man gifter om sig.

LÄS OCKSÅ: Vett och etikett på bröllop – amelias stora guide