I annonssamarbete med Kockens

Påskspecial: Världens dyraste och mest älskade krydda

Få kryddor är så mytomspunna och har spelat så stor roll för människan, som saffran. Saffrans smak är mild men mycket aromatisk och passar stora som små smaklökar – perfekt för påsken, festernas tid!

artikel1-staende-artikelbild2-ca

artikelbild-artikel1-saffran-nyTips! Missa inte receptet på saffranspannacotta längre ner i artikeln!


Folk har stulit, älskat och till och med bränts på bål i saffranets namn. Idag är saffran en uppskattad matkrydda i både varmrätter och desserter, men förr i tiden användes den både som afrodisiaka och medicin. Läs mer om saffran här.

I det svenska köket är saffran starkt förknippad med julen och bakning men den passar lika bra i varmrätter och kalla desserter, och med sin guldgula färg är kryddan idealisk på påskbordet. Om du ska sätta en rätt på 2017 års påskbord så rekommenderar vi starkt saffranspannacotta. Silkeslen, aromatisk och med massa smak är den en given vinnare!

artikel1-staende-artikelbild2-caRecept: Saffranspannacotta – kalas på nolltid!

Receptet motsvarar 4-5 portioner och kan med fördel göras dagen innan så att pannacottan får god tid på sig att stelna.

Du behöver:

2 1/2 gelatinblad

3 dl vispgrädde

1 1/4 – 1 1/2 dl florsocker

fint rivet skal och saft av från 1 citron

0,5 g Kockens saffran

2 dl crème fraiche eller yoghurt

Till garnering:

hallon

granatäppelkärnor

mynta eller citronmeliss

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Låt vispgrädde, florsocker, citronskal och saffran sjuda upp i en kastrull under omrörning. Ta upp gelatinbladen och rör ner i den heta krämen. Rör försiktigt ner citronsaft och crème fraiche.
  2. Låt svalna något och häll upp i portionsglas, låt svalna och sätt in i kyl i minst 2 timmar. Ska desserten vila längre, täck med plastfolie.

Mer påskinspiration och fler härliga recept till påskhelgen hittar du här!