Typiska tjejfilmer som ”Sex and the city 2” får ofta sämre betyg av kritikerna än de förtjänar. Ytliga, dumma grabbfilmer blir däremot aldrig lika hårt sågade, hur usla de än är. amelias filmskribent Samuel Mesterton ryter till mot kvinnoföraktet i filmrecensionerna.
 

Jag mötte filmkritikern Gunnar Rehlin en gång – och blev oroad. Han såg ut att ha tappat förståndet helt: Härjad, blek och tilltufsad, som om han nyss blivit överfallen av ett gäng vilda hundar. Men platsen var en herrtoalett på en biograf och vi hade just sett pressvisningen av ”Tre systrar och en mamma”, med Diane Keaton i huvudrollen. För att han inte skulle kräkas där fick kollegor rusa till undsättning med arga kommentarer om filmens absoluta gräslighet.

Filmkritiker hatar kvinnor. Jag har fått nog av deras förbannade massmobbning av tjejfilmer. Så fort en stor ”kvinnofilm” har premiär är det som att de inte kan bärga sig att få slakta den. Nu senast var det ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. Visst, filmer sågas hela tiden i pressen. Men recensenter (manliga och kvinnliga) tar aldrig samma tillfälle i akt att verkligen spy galla som när en rulle som förbehållslöst riktar sig till kvinnor ska recenseras. När ”Sex and the city 2” hade premiär i somras blev den kollektivt bajsad på i tidningarna. Åsynen av en grupp vuxna kvinnor tillsammans på vita duken som pratar om ”sånt som kvinnor gärna pratar om” fyller tydligen kritiker och bloggare med äckel. De tävlade i att övertrumfa varandra med grova förolämpningar, den ena mer sarkastisk än den andra. Det var en blixtrande uppvisning i glåpord; som om de ville få nåt sagt om kvinnor i allmänhet, med tanke på filmens enorma popularitet.

Samtidigt blev ”Robin Hood” höjd till skyarna av flera. Skit samma att det är en brutal, hjärndöd och -totalt mansdominerad smörja. – Russell Crowe är idolen och teddy-björnen vars stora armar män rusar till för skydd och tröst. Filmer om män kan vara hur ytliga som helst – de blir aldrig utsatta för samma våldsamma kritik, oftast hörs inte ett pip från kritiker-håll, attackerna sparas till – Carrie Bradshaws ansikte. Årets mest hyllade och geniförklarade film är ”The social network”, om ett grabbgäng som startar Facebook. Det finns några få kvinnor i filmens utkanter, men de liknar mest rekvisita; lövtunna karaktärer som antingen är mobbade, psykopater, korkade eller golddiggers – ibland alla fyra.

Så fort vi ska på bio åker 50-talets regelbok fram. Alla förvandlas till Don Draper i ”Mad Men”. Men det är inte bara recensenternas fel. De tillhör en sexistisk bransch, mer eller mindre skapad för att stärka det manliga egot.

Läs hela debattartikeln i amelia nr 5, ute i butik den 17:e februari. Där ger Samuel även upprättelse till 3 tjejfilmer, ”Sex and the City 2”, ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” och ”It´s Complicated”.

Debatten pågår i vårt Damrum, dela med dig av vad du tycker!

NUVARANDE Debatt: Sluta mobba tjejfilmerna!
NÄSTA Magnus om lördagens melodifestival!