Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bo i en fyr!

amelias Terri Herrera bodde en helg i fyren på Stora Karlsö. Väl värt och ett mycket bra tips till oss som brukar behöva en semesterhelg när tanken på hösten känns väl ruggig.

På femtiofyra meters höjd blinkar ljuset med några sekunders mellanrum. Jag övernattar på högsta våningen och tittar på blinkningarna genom ett takfönster i fyren. Det är bara jag och ett äldre par som bor i det stora stenhuset. Paret sover i andra änden av byggnaden och jag försöker att inte tänka på lärarinnan som sägs spöka i skolsalen intill min lilla lägenhet.

På dagarna är det långt ifrån spöklikt. Stora Karlsös natur gör att man tar till klyschor: hänförande, magisk, storslagen. Den lilla ön utanför Gotland har det mesta man kan önska sig av raukar, grottor, fossiler och hedar. Tusentals pingvinliknande fåglar, sillgrisslor, häckar på klipporna. Därför är det förbjudet att beträda vissa delar av ön under fåglarnas häckningsperiod. Du får heller inte plocka växter eller ta med fossiler hem och vi uppmanas att inte ha ett ”alltför uppseendeväckande badliv”. Hela helgen funderar jag på vad det egentligen innebär. Nakenbad? Hoppa bomben från bryggan? Vad kan tänkas störa sillgrisslorna? Oavsett vilket så inbjuder inte vattentemperaturen till att testa något som helst badliv. Jag gissar att det är 15–16 grader i vattnet. Max.

Precis som på nästan alla andra fyrplatser så har ön ett väder som alltid märks; det finns historier om hur vattnet blåste ur hinkarna på tiden då ön beboddes av flera fyrvaktarfamiljer. Nu skiner solen i viken, men uppe på berget viner vinden och inom bara några minuter får alla samma frisyr: skatbo.

– Det blåser 12 sekundmeter, berättar guiden Anneli
.

Bo på fyren:

450 kr per person. Det finns även ett övernattningspaket med båtresa, en natts boende och halvpension för 950 kr per person.

Bo på vandrarhem:
Från 240 kr per bädd. Lakan och städning ingår inte.

Öppet:
Maj–mitten av sept. Under låg-säsong kan man åka på ”Vintervaktar-vecka”; en vecka där ni bor själva på ön för ca 7000 kronor, inklusive båtresa.

Bra att veta:
Det finns en restaurang på ön, en trerätters ”kaptensmiddag” kostar 295 kr. Det är mycket begränsad framkomlighet för rullstolar och barnvagnar.

Så tar du dig dit:
Du reser till Stora Karlsö med båt från Klintehamn på Gotland. Resan tar cirka 30 minuter.

Resan kostar 295 per person eller 695 kr för familjebiljett. I priset ingår guidning på ön. Till Gotland tar man sig med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn eller med flyg från Stockholm (Arlanda el Bromma). Pris: från 230 kr enkel resa med färja. Flygbiljetter från 303 kr (röd avgång). Mellan Visby och Klintehamn går busslinje 10. Resan tar ca 45 minuter med buss och ca 30 minuter om du har egen bil. Det finns gratis parkering vid hamnen i Klintehamn.

Lär mer på:
storakarlso.se, gotlandsflyg.se, skyways.se, destinationgotland.se

Andra fyrer att bo på:

Högbondens Fyr

En fantastisk naturupplevelse! Boendet är spektakulärt beläget på en klippig ö vid Höga Kusten och i havet simmar sälar omkring. Möjlighet till självhushåll -eller måltider i fyrvaktarkaféet.

Pris: 300–350 kr per person och natt.

Öppet: Maj till oktober.

Info: hogbonden.se

Nidingen

På den lilla platta halländska ön finns inte mindre än tre fyrtorn. Här har närmare 700 skepp förlist och det går massa historier om rev som flyttas av drunknade sjömän. Spökvarning!

Pris: Startpriset för att hyra ett av de fina fyrvaktarhusen (som har flera sängplatser) är 9?200 kr per helg. Ytterligare en natt kostar 1??500 kr. I priset ingår tillträde till eget fyrtorn och båtresan dit. Självhushåll.

Öppet:
April t o m september.

Info: nidingen.se

Smygehuk

På Sveriges sydligaste udde ligger denna fyr som fortfarande är i bruk. I fyrvaktarbostaden drivs ett vandrarhem och det är nära till allt från fiskrökeri till hantverksbutiker.

Pris: Bed & breakfast kostar 690 kr för två.

Öppet: Gäster är välkomna men -under de kallaste vintermånaderna tar de enbart emot grupper.

Info: smygehukhostel.com