amelias kulturredaktör Johanna Broman listar sina bästa fyndtips på årets bokrean. Här är pärlorna du inte får missa!

Just kids

av Patti Smith

Johanna tycker:
Oemotståndlig skildring av hungrig kärlek, trogen vänskap och det slitsamma i att vara konstnär, eller att vilja vara. New York på 70-talet och framåt, precis så vi vill ha det, lika romantiskt och hårt. Detta är hyllningen till Smiths kära vän konstnären Robert Mapplethorpe, som på nytt visade världen att hon är en av de största vi har.

Frihet

av Jonathan Franzén

Johanna tycker:
Förra årets stora internationella snackisbok om den amerikanska drömmen som går i kras. Har du liksom jag inte läst denna prisbelönta roman om en medelklassfamiljs kamp för ett samhälle att vara stolt över, är det verkligen dags. Jag ska definitivt köpa den!

Korparna

av Tomas Bannerhed

Johanna tycker:
Väl värd sitt Augustpris, bjuder Bannerhed in läsaren till en landsbygdsvardag där natur och tradition är tätt sammanflätade. En jordbrukare är en jordbrukare, och den son han föder ärver rollen att också bruka jorden. Trots att det är kärva tider, och magen smärtar av ekonomisk oro inför morgondagen, nästa månad och kommande år. En fin familjeskildring från ett Sverige vi alla känner igen.

Och i Wienerwald står träden kvar

av Elisabeth Åsbrink

Johanna tycker: Ännu en Augustvinnare, denna en fackbok. På ett personligt, tydligt och vackert sätt beskriver Åsbrink den fasansfulla anti-semitism som rådde i Sverige innan och under andra världskriget. Hur länge ska vi vägra acceptera att det är så det var? Via brevmaterial mellan en ung Ingvar Kamprad och den judiska invandrarpojken Otto får vi följa en vänskap, som på pappret känns omöjlig. Oerhört viktig och läsvärd.

Drömmen förde dig vilse

av Anna Jansson

Johanna tycker:
Denna lättlästa bladvändare om mord på ett sommarljuvligt Gotland, förgyllde min semester förra året. Spännande och full av svensk igenkänning, oväntade vändningar och sådär härlig polisgemenskap. Spara till påskhelgen, eller plöj den över helgen.

NUVARANDE Bästa tipsen för bokrean
NÄSTA Malin Wollin: ”Fy för att gå och lägga sig”