Vinkokt grönsaksgryta

Nästan som en gryta Bourgignon från Frankrike fast utan kött. Vill du ha kött servera en stekt biff till.

Vinkokt grönsaksgryta (Tid 30 minuter)

4 personer


Du behöver:

8 gula smålökar (ca 200 g)
4 rödbetor (ca 400 g)
2 morötter
1 bit skalad rotselleri (200 g)
1 msk smör
1 liten flaska rött vin (37 cl)
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
1 bit citronskal stort som en 5-krona
1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk
1/2 tsk salt
200 g champinjoner
2 msk Maizena majsstärkelse
Tillbehör:
250 g haricots verts
600 g potatis
2 dl turkisk yoghurt
riven pepparrot

Gör så här:
1. Skala löken och skär av det yttersta på rotfästet. Skala rotfrukterna. Skär rödbetorna i klyftor, skiva morötterna och tärna sellerin.
2. Fräs allt i smör några minuter. Häll i rödvin och vatten. Lägg i buljongtärningar, lagerblad, citronskal, timjan och salt.Koka under lock 10 min.
3. Ansa och halvera svampen. Lägg i den och koka ytterligare ca 15 tills rödbetorna är mjuka.
4. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och häll i den kokande grytan. Rör om, koka upp och smaka av.
5. Servera med kokta haricots verts, yoghurt och pepparrot.

Energi per portion 393 kcal  
9 g fett, 11 g protein och 50 g kolhydrater

Recept: Maud Onnermark/LagaLätt  Foto Ulf Svensson

För fler lätta recept – alla under 599 kalorier –  klicka här för att komma till LagaLätt!