Sprödstekt strömming med ljummen rödbetssallad

En svensk klassiker med läcker smak av pepparrot och rödbetor.

Sprödstekt strömming med ljummen rödbetssallad (tid 30 minuter)

Panera i grovt mjöl så får strömmingen en fin yta. I en panna med släpp-lättbeläggning kan du steka i mindre mängd fett.

4 portioner

Du behöver:
800 g strömmingsfiléer
1 + 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
rågmjöl eller vetemjöl till panering
1 msk rapsolja
1 msk smör

Rödbetssallad:
800 g färska rödbetor
1 kruka dill
100 g pepparrotsfärskost light (t ex Cantadou)
2 msk kapris
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Ansa och koka rödbetorna 15-20 min tills de känns mjuka (se sidan 48).

2. Finhacka hälften av dillen och blanda med färskosten.

3. Klipp bort ryggfenan på filéerna. Salta och peppra och lägg dem dubbla med skinnsidan utåt. Blanda 1/2 tsk salt i mjölet.och vänd fisken däri. Stek i smör och olja.

4. Spola rödbetorna i kallt vatten, gnid av skalet och klyfta dem. Plocka resten av dillen grovt, blanda den med rödbetorna och kapris. Smaka av med salt och peppar.  
 
NÄRING PER PORTION 465 kcal
27 g fett, 37 g protein, 19 g kolhydrater

Foto: Sara Danielsson  Recept: LagaLätt

För fler lätta recept – alla under 599 kalorier –  klicka här!

NUVARANDE Sprödstekt strömming med ljummen rödbetssallad
NÄSTA Vegetarisk pizza med krämig ricotta och oregano