Midsommarmat för grillen

Midsommarmat kan bestå av mer än sill och potatis. amelias husmorsor Emma Hamberg och Anette Rosvall har tagit fram en meny som funkar perfekt till midsommargrillningen. Glad midsommar!

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Jerkkyckling



Sweet jerkkyckling! En amerikansk ­klassiker som passar ypperligt vid vår svenska midsommar. Allt gör du på ­grillen!

Du behöver:

4–6 kycklingfiléer (beroende på hur hungrig du är)

8 msk olja

3 msk soja

2 msk cane syrup

1 nypa torkad salvia

1 tsk kanel

2 msk muscovadosocker

1 tsk pimentón (rökt paprikapulver)

2 riven vitlök solo (kinesisk vitlök)

1 tsk Cacao & Chili-krydda (Santa Maria)

saft från 1 lime

1 liten nypa muskot 

Gör så här: 

Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt. Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ner filéerna där och låt dem ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar också med en timme eller två. Sedan är det bara att fläska upp kyllingen på grillen!

Anettes sweet potatosallad



Du behöver:

3-4 stora sötpotatisar

saft från 1 citron 

2-3 röda chili, finhackade

1 kruka gräslök

1 pkt fetaost, i mumsbitar

1 hel vitlök, skuren mitt itu

salt och peppar

olivolja

Gör så här: 

Detta är en helt egen liten form av potatissallad, fint söt och vackert orange. Och perfekt att göra på grillen! Skala sötpotatisen och skär den i kuber, ungefär 1 x 1 cm stora. Ner med potatisen och den delade vitlöken i en oljad aluminiumform som går att ställa på grillen. Häll över citronsaften samt salta och peppra. Skvätt över lite olja och blanda ihop godsakerna med händerna så att alla bitar har kryddor och olja på sig. 

Låt potatisen grillas i sin folieform på grillen i cirka 20 minuter, känn med en sticka i potatisen, den ska vara mjuk men inte mjölig. Under tiden potatisen gosar på grillen hackar du chili, klipper gräslöken fint samt hackar fårosten i små fina bitar i en skål. Släng ner potatisen i skålen (vitlöken behövs inte mer, den har gjort sitt genom att sprida sin doft till potatisen). När allt är klart blandar du ihop hela baletten och avnjuter till din jerkkyckling!

Mango-vinägrett



Du behöver:

2 msk mangokött

1/2 dl persikovinäger

en nypa socker

saft från 1/2 citron

salt och peppar

1 dl rapsolja

lite vitvinsvinäger

Gör så här: 

Häll alla ingredienser förutom oljan i en mixer och kör runt så att det blandas väl. Fyll på med olja, vispa runt lite. Om dressingen blir för tjock så späd med lite vatten. Smaka av den så att den är så söt/syrlig/salt som du vill ha den.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Minirårakor med löjrom och rödlök



Rårakor är bland det godaste som finns. Och allt som är litet älskar man ju. Så hur goda tror du mini-rårakor är? Ljuvliga förstås! Stek dem alla i förväg, så är det klart. Sedan på själva midsommarafton så grillar du dem lite snabbt på grillen. Snabbt varma och snygga ränder. Klart! Det här blir 16 smårårakor som serveras med löjrom, smetana och finhackad rödlök.

Du behöver:

8 normalstora grovt rivna potatisar

salt och peppar

smör

Gör så här: 

Blanda genast potatisen med salt och peppar. Ta en liten klutt potatisriv till varje råraka och stek i smör. De ska bli gyllene och frasiga i kanten men vara lite mjuka i mitten. Lägg upp kakorna snyggt som fasen med tillbehören och garnera med snygg dill.



Sockerkaks­kotlett med karde­mumma 

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård



Skär din sockerkaka i fina skivor som du lägger på grillen. När de har fått eleganta ränder och är frasigt varma, lägger du ihop din goa efterrätt. En skiva kaka, en klick kardemummakräm, en skiva sockerkaka till och över alltihopa en härlig jordgubbssallad.

Percys perfekta sockerkaka

Du behöver:

2 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vatten

60 g smält smör

Gör så här: 

Vispa äggen ordentligt! Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Ner med äggen och sockret, vaniljsockret och hälften av vattnet. Vispa igen. Ner med resten av vattnet och så lite visp på det. Ner med smöret också nu när du är igång och vispa lite till. En sista slatt smör ner i formen, smöra och bröa den fin. Ner med smeten i formen. In i ugnen i 180 grader i max 30 minuter.

Kardemummakräm

Du behöver:

vispa 1 dl grädde

1 tsk nymald/mortlad ­kardemumma

1 dl crème fraiche

lite florsocker

Gör så här: 

När du har en lagom tjock grädde (det ska bli veck i den när du vispar) blandar du ner crème fraiche. Smaka av med florsocker så att det blir så sött som just du vill ha det och ställ in krämen i kylen en stund före servering. 

Jord­gubbssallad

Du behöver:

1/2 liter jordgubbar i klyftor

några hackade basilikablad

en gnutta strösocker

lite balsamicosirap

Gör så här: 

Blanda jordgubbsklyftorna med basilikan, sockret och sirapen. Låt det hela stå och gotta ihop sig ett tag.