Maries medelhavspasta

Bjud på varm pastasallad med parmaskinka, oliver och hemmagjord pesto till middag, eller lunch, eller picknick...

Pastasallad medelhavspasta

Maries medelhavspasta

(tid 30 minuter)

En pastasallad som ser generös ut serverad på ett stort fat. Värm gärna uppläggningsfat och tallrikar i 90° ugnsvärme, så håller sig maten varm lite längre.

4 portioner

Du behöver:
400 g tagliatelle, gärna färsk
1 påse rucolasallad (80 g)
1 liten bit parmesanost (ca 30 g)
140 g parmaskinka i tunna skivor
100 g rostade cocktailtomater (Ridderheims) eller soltorkade tomater i olja
1 dl kalamataoliver

Pesto:
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1/2 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

1. Pesto: Rosta pinjenötterna i medelvarm torr stekpanna. Spara 1–2 msk till garnering. Bryt av hela basilikaknippet med stjälkar och blad. Mixa tillsammans med pinjenötter i hög smal bunke med mixerstav. Häll på olja, vatten, parmesan och vitlök och mixa till en grov pesto. Smaka av med salt och peppar.

2. Koka pastan enligt förpackningen. Skölj rucolan. Hyvla flagor av parmesanosten med potatisskalare eller osthyvel.

3. Varva pasta, rucola, parmaskinka, tomater och pesto lite i taget på ett stort serveringsfat. Toppa pastan med oliver, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Servera direkt.

NÄRING PER PORTION 580 kcal
33 g fett, 22 g protein, 49 g kolhydrater

Foto: Ulrika Pousette  Recept: LagaLätt

 

För fler lätta pastasallader –  klicka här!

NUVARANDE Maries medelhavspasta
NÄSTA Färsk pasta med kantareller och spenat