Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ljuvligt goda nyårsklassiker

amelias husmorsor Emma Hamberg och Anette Rosvall har satt ihop en nyårsmeny av enkla klassiker. Som du kan göra i förväg.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Alla recept är beräknade för 4 personer, om inget annat anges.

Räkcocktail med avokado- och mangosalsa

Åh, friskare, fräschare räkcocktail är svår att frammana. Perfekt som starter inför en kraftfull huvudrätt. Den här svänger du lätt ihop. Barnen kan finhacka grönsakerna, medan du fiffar med räkorna. 

Du behöver:

2 avokador i småbitar

150 g fryst mango i bitar 

1/2 gurka, skalad, urkärnad och skuren i småbitar

1 rödlök, skuren i småbitar

3 salladslökar, skuren i tunna ringar

1 grön chili, finhackad (1/2 om du inte går igång på starka grejer)

1 lime, finrivet skal och saften

Salt och svartpeppar

Färska räkor efter behag 

och räkbegär

Gör så här: Ja, nu rör du ihop allt utom räkorna helt enkelt. Rör och smaka av. Mmm. Syrligt, sött och lite salt. Nu tar du fram dina snyggaste fredagsglas och varvar dem med salsa och räkor tills glaset är fullt. Ät! Gärna med toast till.

Kalvfilé Oscar

En klassiker för att hedra gamla knugen Oscar II. Om du är rojalist gör du så här: Låt såsen bilda ett O runt köttet. Lägg två sparrisar över köttet, som en romersk tvåa. Och en hummerstjärt över detta! Voila: Oscars monogram! Kanske ­något som Daniel och Vickan avnjuter i år?

Du behöver:

600 g kalvfilé

Salt

Vitpeppar

Vetemjöl

8 st sparrisar

8 st kräftstjärtar (om du är kunglig och rik kan du köra med hummerklor, men det är tyvärr inte vi).

Gör så här: Börja med köttet! Skär filén i 4 bitar och banka ut dem till cirka 2 centimeter tjocka, runda plattor. Ta dina kalvplattor, salta och peppra dem och vänd dem i mjölet. Stek dem elegant bruna i smör och låt dem vila varmt medan du fortsätter fiffa med annat.

Choronsås:

Du behöver: 

3 st äggulor

500 g smör

1 msk tomatpuré

0,25 dl vatten

0,25 dl balsamvinäger

Salt

2 kvistar färsk dragon

4 kvistar persilja

Gör så här: Smält smöret i en liten kastrull. Fram med en annan kastrull, i den vispar du ihop tomatpuré och äggulor. Tillsätt vatten och balsamvinäger i ägg- och tomatkastrullen, låt sjuda på låååååg värme. Men vispa hela tiden!!! Ända tills äggblandningen är luftig och fingervarm. 

Kolla temperaturen på ­smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När de båda koken har samma temperatur, vispar du ner smöret i äggröran i en tunn stråle. Vispa glatt min vän. Salta och krydda med dragon samt persilja. 

Koka sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten och en skön klick smör. Skala kräftstjärtarna och börja garnera! Sedan är det bara att njuta detta, gärna med egna pommes frittes.

 

Banana split - med extra allt!

Uj, uj, kan det bli mycket snyggare, knäppare, partyladdat och gott än en bananasplit! Den som inte uppskattar en split borde söka hjälp. Här med tre enkla fuskhemmagjorda glassar, lite grädde, en banan och självklart ett körsbär on the top som sig bör. Glassarna kan du göra flera dagar i förväg, även chokladsåsen. 

Du behöver:

Grundplotten: 

4 bananer

2 dl vispad grädde

4 körsbär

Flagad mandel

Gärna något som brinner och fräser

Själva glassarna:

Visst kan du göra glassarna helt själv i glassmaskin. Men alla har inte en glass­maskin och det kan vara lite bökigt när du ska göra tre sorters glass. Dessa tre glassar är supergoda med minimal insats.

Jordnötsglass:

1 liter god vaniljglass

1 dl jordnötssmör chunky

Gör så här: Blanda allt och låt stå täckt i frysen minst 1 timme. 



Citron och marängglass:

1 liter god vaniljglass

2 citroner, bara finrivet skal

10–15 maränger, krossade

Gör så här: Blanda allt och låt stå täckt i frysen minst 1 timme. 

Apelsin- och kardemummaglass:

1 liter god vaniljglass 

2 msk old english apelsinmarmelad

1/2–1 tsk färskkrossad kardemumma

Gör så här: Blanda allt och låt stå täckt i frysen minst 1 timme. 

Chokladsåsen:

Du behöver:

1 dl socker

1 dl kakao

1 dl vatten

1 krm äkta vaniljsocker

1 knivspets salt

1 knivspets snabbkaffepulver

2 msk smör

Gör så här: Koka alltihop i ett par minuter, låt såsen stå till sig ett tag 

efteråt. Servera!