Så gör du riktigt saftiga kanelbullar. Leila Lindholm har det bästa receptet, precis som på bageri.

ANNONS
ANNONS

Extra saftiga kanelbullar

Leila Lindholms recept på kanelsnurror innehåller bland annat vispgrädde, och så tipsar hon om att lägga bullarna tätt på plåten vid jäsning för extra saftiga bullar.

Istället för vanligt smör, använd Bregott i fyllningen, enklare att bre ut på degen än hårt smör, och så avslutar hon med att pensla bullarna med sirap efter gräddningen, och strö över en kanel- och sockerblandning. Mums!

Så gör du degen

1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (för söt deg)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk mjukt smör (Bregott)
1 ägg
Cirka 11 dl vetemjöl

Så gör du fyllningen

200 g mjukt smör (Bregott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Vaniljstång (går att utesluta)

Ägg till pensling
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddningen)

Gör så här:

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Värm med mjölk och grädde.
2. Smula ner jästen i en buke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4. Jäs degen under bakduk i bunken till dubbel storlek, cirka en timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel, eventuellt blandat med frön från vaniljstång (om du vill), och pudra över kanel.
8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
9. Tvinna ”byxbenen” och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
10. Jäs till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

ANNONS
ANNONS

Leilas tips: Använd Bregott till fyllningen.

LÄS OCKSÅ: Klassisk seg kladdkaka i långpanna

 

NUVARANDE Leila Lindholms kanelbullar – så gör du kanelsnurror precis som på bageri
NÄSTA Har du spindelfobi? Denna upptäckt kommer förändra din syn på spindlar