Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Husmorsornas tipsar om koolaste kokoskolan

amelias husmorsor Emma Hamberg och Anette Rosvall tipsar om bästa recepten för dig som vill ge bort en vacker julklapp som dessutom smakar ljuvligt.

Koolaste kolan

Detta är en klassisk kokoskola, precis så som den ska vara. Fast lite godare förstås, det är ju Anette Rosvalls recept!

Du behöver:

2,5 dl Kelda vaniljvisp

2 dl ljus sirap

2 dl ljust muscovadosocker

0,5 dl vanligt strösocker

2 dl kokos (rosta den om du vill)

3 msk smör

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser utom kokosen och smöret i en tjockbottnad gryta. Koka kolan i ungefär 25 minuter. För att vara säker på att kolan kokat färdigt är det bäst att först göra det så kallade "kultestet", vilket innebär att man stoppar ner en droppe smet i kallt vatten. Om den går att forma till en kula så har kolan kokat färdigt. Innan smeten klarat "kultestet" ska den fortsätta koka.

När kolan är klar släng i kokos, smör och rör runt en stund.

Ta av kolan från spisen, häll ut den på en smörad ugnsplåt och låt den stelna. Skär nästan rätt igenom som rutor och lägg denna fina nästanrutade kola i en vacker kartong. Ge till någon du tycker om!

Enkla knäckebrödet

Nej, i jultider hinner vi inte alltid med att saker och ting ska jäsa och joxas med. Detta underbart goda knäckebröd behöver inte jäsa det allra minsta, det smakar underbart, är vackert, billigt och enkelt. Perfekt att lägga i ett vackert paket och efterskänka till omvärlden.

Du behöver:

2 dl majsmjöl

1 dl solroskärnor

0,5 dl svarta sesamfrön

0,5 dl hela linfrön

1 tsk salt

2 dl kokande vatten

0,5 dl rapsolja

Bakplåtspapper

 

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ner med vattnet och oljan, rör ihop till en skön smet. Bred snabbt ut smeten på en bakpappersklädd långpanna. Bra! Lägg nu ännu ett bakplåtspapper ovanpå smeten och tryck ut den, så den blir tunn och fin. 

Av med det övre pappret, skåra degen i lagoma mums­bitar och strö lite flingsalt över det hela. Skjuts in i ­ugnen! 150 grader, cirka 1 timme. När de svalnat och du tjuvsmakat några stycken är det bara att lägga dina fina bröd i en vacker låda och ge bort.

Läs fler recept på husmorsornas blogg!