Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Husmorsorna frossar i grönsaker - gör det du också

Hemma hos Emma Hamberg serveras det vegetariskt minst två dagar i veckan. Ljuvliga lasagner med parmesan och spenat. Falafael med hoummus och  pitabröd. Tomatplättar och dilltzaziki. Att äta vegetariskt är att kliva  in i en annan värld. Du måste tänka bortom kött. Glöm kött, försök inte  imitera kött, skit i kött! Sojakorvar och quornbiffar är aptrist. Tänk  på alla underbara ostar, grönsaker, grädde, frukter, ris, bönor, ärtor,  pasta, oliver och vad du kan göra med dem. Underverk förstås! Här har  du lite smårätter, som tillsammans bildar ett underbart smörgåsbord.

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Falafel

Att göra egen falafel är SÅ gott och riktigt kul. Fritera är alltid fest!



Du behöver:

6 dl bondbönor (favabönor)

2 dl kikärtor

1 dl sojabönor

2 hackade gula lökar

6 pressade vitlöksklyftor

1–2 krukor färsk koriander

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 tsk sumak (finns på orientaliska hyllan)

1 1/2 tsk salt

Sesamfrön (att rulla bollarna i)

Matolja till fritering

Gör så här: Skölj alla bönor och ­ärtor efter att du tagit ut dem ur konservburkarna. Ja, sedan är det bara att mixa allt! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme (gärna över natten om du har rejäl fram­förhållning) för att dra ihop sig. Sedan rullar du bollar som du sedan rullar i sesamfrön som du sedan friterar i matolja tills de blivit gyllenbruna.

Tabouli

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Fräschaste salladen ever. Underbar till falafel, eller bara precis som den är.

Du behöver:

5 tomater, urkärnade 

1/2 gurka, urkärnad

1 gul lök

2 avocado

2 dl bulgur (finns på konservburk om du inte hinner koka egen. Helt okej gott!)

1 näve bladpersilja

1 näve färsk mynta

2 citroner, pressade

Olivolja

1 tsk sumak (finns på orientaliska hyllan)

Salt, svartpeppar, lite socker

Gör så här: Finfinhacka alla grönsakerna och ja, sedan är det bara att blanda ihop alltihopa, krydda, smaka av och äta!

Hoummus

Du behöver:

2 1/2 dl kikärtor, avsköljda

4 vitlöksklyftor, pressade

1/2 tsk salt

Lite spiskummin

Saften från 1/2 citron

4 rejäla msk tahini (sesampasta, finns att köpa på så gott som alla större matvaruhus)

1/2 –1 dl olivolja eventuellt

Gör så här: Ner med kikärtor, vitlök, kryddor och citron i mixern. Vroom, vroom. Skeda ner tahinin, rör om och smaka av. Smaken är nog underbar, men kanske känns konsistensen för hård? Då kan du röra ner lite olivolja tills du får perfekt feeling! Men den smakar lika gott med mindre olja, detta är bara en ren konsistensfråga!

Friterad basilikahalloumi

Foto: Fotograf Jenny Grimsgård

Åh vilken liten mumsbit!

Du behöver:

Halloumin:

1 bit halloumi

Smördeg i färdigutbakade ark

1 äggula till pensling

1 näve mynta

1 näve basilika

Chiliflakes

Matolja

Gör så här: Skär osten i 1 centimeter tjocka bitar. Lägg varje bit ost på en större bit smördeg. Placera lite mynta, basilika och chili på varje ost. Pensla och vik ihop till ett fint litet kuvert, pensla lite till utanpå. Hetta upp oljan och fritera dina små knyten, det brukar räcka med ca 2 min per knyte. Hiva upp knytet på lite hushållspapper så oljan får rinna av. Njut sedan med plommonchutney.

Plommonchutneyn:

150 g torkade plommon, hackade

50 g valnötter, hackade

1 kanelstång

1/2 dl vitvinsvinäger

5 nejlikor

3 kardemummakapslar

2 vitlöksklyftor, finhackade

Några nypor chiliflakes

1 näve finhackad mynta

3 dl vatten

1/2 dl socker

Gör så här: Blanda ihop allt utom myntan i en kastrull och småkoka i en halvtimma. När det är klart hivar du ner myntan, stjälper ner chutneyn i en burk och låter stå kallt tills det är dags!