Baka för njutstunder i höst
Njut av läckra fudgebakelser, saltsöta macarons och mumsiga cupcakes. Här delar konditorn Mia Öhrn med sig av sina sötaste – i dubbel bemärkelse – bakverk. Och bäst av allt, du kan vinna en Tassimomaskin för att enkelt göra lyxigt kaffe, gott te eller varm choklad att dricka till.
Lingonbakelser
Syrliga lingon, fluffig grädde och söt vit choklad – en oslagbar kombination. 15–20 st
Du behöver:
Chokladformar:
150 g vit choklad
15–20 knäckformar eller små muffinsformar
Lingongrädde:
100 g lingon, färska eller frysta och tinade
1 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Ev färska, ätliga blommor till
dekor
Gör så här:
Chokladformar: Följ receptet för fudgebakelser.
Lingongrädde: Mixa lingonen ganska fint med stavmixer. Rör ner florsockret. Vispa grädden fluffig och vänd ner lingonmoset lite slarvigt. Spritsa lingongrädden i formarna. Dekorera eventuellt med ätliga blommor. Servera direkt.
Lakritscupcakes
Jag älskar alla sötsaker utom just lakrits, så det här bakverket är en hommage till alla er lakritsfantaster där ute. Ca 12 st.
Du behöver:
100 g smör
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (45 g) kakao
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
Topping:
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade turkisk peppar
25 g rumsvarmt smör
Till dekoration:
Engelsk konfekt eller liknande
Gör så här: Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 min. Låt svalna.
Topping: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt.
Nougatdubletter
Nougat direkt ur paketet blir snabb och smarrig fyllning till de här chokladkakorna. Ca 30 dubbla kakor.
Du behöver:
250 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 äggula
3,5 dl (210 g) vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt
Fyllning:
200 g nougat
Gör så här: Mixa ihop smör, strösocker och äggula i en matberedare i någon minut tills det blir mjukt och vitt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en deg. Du kan även arbeta ihop ingredienserna i en bunke om du inte har en matberedare. Forma degen till två rullar och slå in dem i plastfolie. Låt degen vila i kylen i minst 30 min så att den blir tillräckligt fast att skära i skivor. Ta bort plastfolien och skär rullarna i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200°C i 7–8 min. Låt svalna.
Fyllning: Bryt nougaten i mindre bitar och lägg i en skål. Värm försiktigt i mikron eller över vattenbad tills nougaten är krämig. Skulle den bli för lös är det bara att låta den svalna lite så tjocknar den. Bred eller spritsa på undersidan av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna kan förvaras i rumstemperatur i ca 3 dagar men går också bra att frysa in.
Fler recept hittar du i amelia Höst 2011, där reportaget finns i sin helhet.