Favvo i repris: Indisk lax i ljuvlig kokoskardemummasås
Vissa rätter är populärare än andra. Speciellt när de passar perfekt till väder och årstid. Som denna gamla godingen av Husmorsorna som förgyller vilken stormande septemberonsdag som helst.
Först:
½ kg lax, skurna i lagom mumisga bitar
1 pressad citron
1 grön chili, hackad med frön och allt
1 tsk gurkmeja
Salt
Blanda ihop citronen med alla kryddor, joxelijox. Ner med laxen och låt den vila där i 1 timme cirka, helst i kylskåpet!
Sen:
5 vitlöksklyftor, fint hackade
1 rejäl bit med ingefära, skalad och riven
1 gul lök, tunt skivad
6 vårlökar i skivor
4 msk olja
½-1 grön chili, hackad
2 tsk svarta senapsfrön
1 tks gurkmeja
1 dl passerade tomater
10 gröna kardemummakapslar ( om du inte hittar det kan du prova med 1 msk mald kardemumma)
3 dl kokosmjölk
salt
Börja med att hetta upp oljan i en stor gryta. När den är varm häller du ner senapsfröna som får poppa runt där nere tills de slutat poppa. Då häller du ner lök, vårlök, vitlök och ingefära. Fräs dem på svag värme tills löken är alldeles mjuk och genomskinlig. Nu kör du ner chili och gurkmeja och rör om lite igen. Dags för resten, allt annat utom fisken. Bra! Nu kan de få småkoka i kanske 20 minuter. När riset är klar och grytan avsmakad och ljuvlig, får fisken hoppa ner och småputtra precis tills den är klar.