Anettes fredagskyckling á la amerikanska södern
Den kan kräva lite förberedelser, men den är väldigt värd det, denna rätt perfekt för en fredagkväll. Anette leder oss rätt in i den amerikanska södern. Det vankas Sweet Jerkkyckling!
Idag är det då äntligen fredag, slutet på veckan och dags för mys. Jag tänker faktiskt använda vår fina bok idag och bjuda familjen på Jerkkyckling och sötpotatissallad. Det krävs lite förberedelser men det blir jättegott så det är det värt. Kör igång redan på morgonen och lägg ned kryddor i påsen och låt kycklingen ligga och gosa i den under dagen medan du gör det du gör. När du kommer hem slänger du kycklingen på grillpannan eller grillen och gör potatisen på ett kick och sedan är det dags att starta helgen.
Nu ska du sluta dina små vackra ögon och drömma dig bort, ja ända till USA. Och långt in i USA, ner mot amerikanska södern. Yippee Ki-Yay, detta är något riktigt gott till dig!
Sweet Jerkkyckling!
Kycklingen och jerkmarinaden
1–2 kycklingfiléer (beroende på hur hungrig du är)
4 msk olja
2 msk soja
2 msk Cane Syrup
en nypa torkad salvia
2 doft kanel
1 msk muscovadosocker
1 tsk pimentón (rökt paprikapulver)
1/2 riven vitlök solo (kinesisk vitlök)
1 doft Cacao & Chili från Santa Maria
limesaft från 1/2 lime
1 lite mindre doft muskot (annars kan man få hallucinationer, vilket också är en form av fredagsmys, men trevligare genom ett gott vin än på grund av too much muskot …)
Det finns en färdig jerkkrydda i butikshyllorna men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt.
Gör så här:
Tjoffa ihop alla ingredienser till jerkmarinaden i en plastpåse, lägg ner filéerna där och låt dem ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.
Grilla kycklingen i 200° graders ugn i ca 15 minuter. Servera med sötpotatissallad och mangovinägrett.
Anettes sötpotatissallad
Detta är en helt egen liten form av potatissallad, fint söt och vackert orange.
5–6 sötpotatisar
saften från en halv citron
salt och peppar
olja
1 röd chili
1/2 kruka gräslök
1 pkt fetaost
1 hel vitlök (skuren mitt itu)
Sätt ugnen på 225 ° och skala sedan sötpotatisen och skär den i kuber ungefär 1 x 1 cm stora.
Gör så här:
Ner med potatisen och den delade hela vitlöken i en oljad ugnsform. Häll över citronsaften samt salta och peppra. Skvätt över lite olja och blanda ihop allt med händerna så att alla bitar har kryddor och olja på sig.
Skjuts in i ugnen i ca 20–30 minuter, känn med en sticka i potatisen, den ska vara mjuk men inte mjölig. Under tiden potatisen gosar i ugnen hackar du chili, klipper gräslöken fint och hackar fårosten i små fina bitar. Ut med potatisen ur ugnen och släng vitlöken (den har gjort sitt genom att sprida sin doft till potatisen).
När allt är klart blandar du ihop hela baletten och avnjuter din jerkkyckling!
Mangovinägrett
1 msk mangokött
4 msk persikovinäger
en nypa socker
några droppar citronsaft
salt och peppar
4 msk rapsolja
Gör så här:
Häll alla ingredienser förutom oljan i en mixer och kör runt så att det blandas väl. Fyll på med olja, vispa runt lite, om dressingen blir för tjock så späd med lite vatten.