Jessica Frej delar med sig av tre goda fiskrecept. Två med lax och ett med torsk. Alla lika enkla och lika goda!

1. Stekt lax med soja- och ingefärssmör

Du behöver:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk soja
  • 4 portionsbitar lax
  • Salt
  • Peppar
  • Smör att steka i
  • 300 g risnudlar
  • 100 g bladspenat
  • 1 dl jordnötter
  • 1 lime

Gör så här:

  1. Blanda smöret med riven ingefära och soja. Salta och peppra laxen.
  2. Stek laxen i smör, cirka 2 minuter på varje sida. Låt vila i 5 minuter i pannan, men dra av från värmen.
  3. Koka upp saltat vatten. Lägg i risnudlarna och ta av kastrullen från värmen. Låt dem dra i ca 2 minuter så de är mjuka men inte överkokta.
  4. Servera den nystekta laxen med ingefärssmöret, nudlarna, bladspenat och jordnötter. Pressa över lite lime.

Alltså det här smöret, kanske en av mina bästa idéer någonsin. Testa – du kommer inte att bli besviken

2. Laxburgare

Du behöver:

  • 600 g laxfilé
  • 1 litet ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 dl finskivad salladslök
  • Smör att steka i

Gör så här:

  1. Finhacka laxen eller kör den hastigt i en matberedare. Blanda laxen med ägg, salt och salladslök.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut smeten till burgare i pannan. Stek 3–4 minuter på varje sida.

Dressing

  • 2 dl majonnäs
  • ½ kruka basilika
  • Några dillkvistar
  • ½ dl finhackad gräslök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Gör så här:

Mixa till en slät grön dressing.

Picklad gurka

  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ gurka

Gör så här:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten.
  2. Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel.
  3. Lägg gurkan i en skål, häll på den heta lagen och låt dra i minst 30 minuter.

Till servering

Rostat toastbröd och sallad.

De här burgarna är oemotståndliga,  örtdressingen och det krispiga brödet, dessutom en favorit hos barnen

3. Torsk med rödbetor, kapris och kokt potatis

Du behöver:

  • 1 kg mjölig potatis
  • Salt
  • 100 g smör
  • 600 g torskfilé eller torskrygg i 4 portionsbitar
  • Peppar
  • 4 tsk kapris
  • 2 dl hackad inlagd rödbeta
  • Några dillkvistar

Gör så här:

  1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten (1 ½ tsk salt per liter vatten) tills den är mjuk rakt igenom.
  2. Smält smöret på låg värme i en egen kastrull. Låt det stå kvar på värmen och rör hela tiden tills det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt.
  3. Lägg fiskbitarna i en form. Salta och peppra och lägg en tesked smör på varje bit. Ställ formen i ugnen på 120 ° i 20 minuter, tills fisken är precis genomstekt. 4. Pressa potatisen genom en potatispress eller tryck den genom en sil. Servera fisken med kokt pressad potatis, kapris, rödbeta och ageneröst med brynt smör.

Tips! Innertempraturen på fisken ska vara ungefär 50–52 °. Om du har en stektermometer, använd den.

Det här är en perfekt nybörjarrätt eftersom den är mild men ändå har mycket smak från kapris, betor och brynt smör

Av: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo


 

NUVARANDE 3 enkla och goda recept med fisk som passar både till lunch och middag
NÄSTA 8 nyttiga bär – fulla med antioxidanter och lika gott som godis!