Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paolo Roberto – vem svingar du egentligen mot i #metoo-fajten?

Författaren och redaktören Pernilla Ericson skriver till programledaren Paolo Roberto som slår ett hål i luften med sina #metoo-inlägg.

”Vad kallar man en sexuellt trakasserad robot? – R2 #metoo”

Så skriver programledaren Paolo Roberto, som nu har blivit avstängd från Facebook för sina skämt om #metoo. ”Folks ömma tår är tydligen viktigare än yttrandefrihet”, slår han fast på Twitter.

Nej, kanske är det svårt för Paolo att fatta varför det här ämnet bränner. En före detta proffsboxare som rimligen inte skulle bli livrädd om en kollega trängde sig på och började tafsa. Som inte har en så osäker anställningsform att han låter bli att anmäla trakasserier för att inte betraktas som ”besvärlig” på jobbet. Som är van att få synas och höras och att hans åsikt räknas.

Hashtag #lättkränkt

Jag fick nyligen frågan av en vän: kommer det en backlash med #metoo?

Och jag tänker på #prataomdet, nätkampanjen som var en föregångare till #metoo. Som började öppna slussarna och på allvar visa på hur många som blir utsatta för övergrepp och trakasserier. Men ingen namngavs då. Den skrämda tystnaden låg fortfarande på som ett lock. Berättelserna var ofta anonyma. Och efter ett tag började Grabbarna Grus på nätet att tröttna på #prataomdet. Det skavde och blev obekvämt. ”Okej, nu har ni pratat om det.” ”#Slutpratat.” ”Men sluuuta prata om det.” ”Hashtag #lättkränkt”.

LÄS OCKSÅ: Ledsen att säga det Åke – du är bara ett stort skämt

Det häcklades och hånades. Och efter ett tag tystnade rösterna som berättade. I den tystnaden kunde Kulturprofilen, Timell och alla andra herrar av det slaget oberört stega vidare. Fram till nu.

Paolo Roberto är en man som många andra män lyssnar på. Män med makt och inflytande har ett val. Så nu riktar jag mig till dig.

Du kan se att det som startade med #metoo i oktober är fullkomligt revolutionerande. Att dammluckorna har öppnats, och att kvinnor på arbetsplatser över hela Sverige och i hela världen plötsligt känner hopp. Att det här är en chans att göra företagsmiljöerna tryggare. För alla. Att det inte finns en enda bransch som är fredad zon från trakasserier och övergrepp. Att det börjar redan i skolåren eller tidigare ändå. Att så många kvinnor har färdiga strategier för att freda sina kroppar och att det är vansinne att det måste vara så. Att det som har pågått under det där locket måste upphöra. Och så stöttar du den här rörelsen. Säger ifrån när det blir grisigt. Markerar. Gör skillnad. Gör upp med egna beteenden.

Eller så kan du håna, häckla och förringa så att det skummar i käften.

Det är ditt val.

LÄS OCKSÅ: Vi gick ihop – och vann matchen mot tupparna