Mästerbagaren Mattias Kristiansson inspirerar till nya arkitektoniska mästerverk på bakbordet. Klara, färdiga... bygg ditt pepparkakshus nu!

HÄR laddar du ner ritningen på ett pepparkakshus för utskrift.

Så gör du degen!

• 9 1/2 dl vetemjöl

• 2 msk mald kanel

• 1 msk mald ingefära

• 1/2 msk mald kryddnejlika

• 1 tsk mald kardemumma

• 1/2 tsk bikarbonat

• 1 tsk salt

• 150 gram smör

• 3/4 dl strösocker

• 1 dl farinsocker

• 1 1/2 dl ljus sirap

• 1 1/2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:
1. Sikta ner vetemjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Tärna smöret och lägg det i en matberedare tillsammans med strösocker, farinsocker, sirap och vispgrädde. Mixa till en slät smet.
3. Häll ner i mjölblandningen och knåda ihop till en fast och smidig deg. Du kan göra allt för hand, men jag tycker att matberedaren är en fantastisk hjälpreda här.
4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna längre.

Smält socker: 

• 3 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Sprid ut sockret i en stekpanna på medelhög värme. Låt sockret smälta och få en mörkbrun färg. Skaka lätt på pannan eller rör runt med en sked. När det smälta sockret ska användas tar du stekpannan från plattan.
2. Häll det smälta sockret där du vill ha det med hjälp av en sked. Du kan även breda på det med en kniv. Jobba snabbt, det stelnar fort. När sockret har stelnat i stekpannan är det bara att ställa tillbaka den på plattan och smälta på nytt. Det går även att fylla på med mer strösocker efterhand och smälta på.

Tips! Om du inte tänker äta pepparkakshuset går det lika bra att limma ihop allt med en limpistol. Finns att köpa i hobbybutiker.

 

Kristyr:

• 6 dl florsocker

• 1/2 dl potatismjöl

• 2 tsk vit sirap

• 2 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ihop samtliga ingredienser i en skål.
2. Om kristyren är för lös tillsätter du mer florsocker och är den för tjock mer vatten.

Bland murgröna och mossgröna tak:

• 2 satser pepparkaksdeg

• 100 g mandelmassa

• Grön karamellfärg

• Smält socker

• 1 sats kristyr

• 1 sats grönfärgad kristyr

GÖR SÅ HÄR:
1. Kalkera av mallarna och klipp ut. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kavla ut degen, cirka 3 mm tjock, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg de urklippta mallarna på degen och skär runtom med en vass kniv. Lägg över på bakplåts-pappersklädda plåtar. Lägg över fönsterdelarna (6) och dörrkarmen (5) där de ska vara på husfa-saderna.
4. Dra vågräta linjer med baksidan av en kniv längs med husens alla sidor. Detta för att efterlikna tjocka träbalkar.
5. Massera in några droppar grön karamellfärg i mandelmassan och riv den sedan över takde-larna, (8) och (9).
6. Rulla även två smala längder, cirka 18 cm långa, som ska bli pelarna som håller uppe yttertaket.
7. Grädda delarna i 8–-16 minuter, beroende på stor-lek. De ska få fin färg runt kanterna. De stora husdelarna kan ta något längre tid. Se bara till så att mandelmassan inte bränns. Ta ut och låt svalna. 8. Sätt ihop husets alla sidor med hjälp av smält socker. Sätt på takgavlarna på samma sätt. Låt stelna.
9. Bred ut smält socker längs långsidan på det stora taket och limma ihop. Sätt sedan på plats på huskroppen. Passa in så bra det går och låt stelna. Sätt fast skorstenen (12 & 13) med smält socker. Kolla först så att delarna passar in på taket, du kan eventuellt bli tvungen att slipa till kanterna med en vass kniv.
10. Sätt fast ytterdörren (4) och räcket (10).
11. Skär till pelarna så att de blir lika långa.
12. Sätt fast yttertaket med smält socker och pressa samtidigt fast pelarna. Nu är huset färdigmonterat och det är dags för havrafrasgrunden.

Havrefrasgrund: 

• 1/2 paket havrefras

• 1 sats kristyr

 

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt huset på ett papper och rita runtom med en penna hur stor du vill att grunden ska vara. Spritsa kristyr längs med linjen och sätt fast hav-refras. Två rader blir lagom.
2. Spritsa kristyr över första lagret och sätt på ytterligare ett lager havrefras. Håll på såhär tills du har nått en höjd du är nöjd med, fyra lager tycker jag är lagom. Låt allt stelna.

 

Montering:

1. Placera havrafrasgrunden på en skiva eller ett fat. Lyft sedan över stugan på grunden.
2. Spritsa vit kristyr där du tycker det passar. Jag tycker det är fint med istappar runt tak, skorsten och fönster.
3. Spritsa sedan grön kristyr som slingrande växter där du tycker det passar. Gör gärna en klängande murgröna längs med ena hörnet på huset.
4. Bygg upp en liten trappa av havrefras och lägg på trappstegen.
5. Pudra över lite florsocker och du är klar!

 

Här hittar du ännu mer pepparkakshus och julpyssel!

9 helt underbara pepparkakshus

9 enkla julpyssel som kickar igång julen

16 ovanliga pepparkakshus du aldrig har sett tidigare

NUVARANDE Så gör du ditt dröm-pepparkakshus
NÄSTA Annika Sjöös snabbpass på 12 minuter – som en genomkörning för hela kroppen