Julgodis recept – klassisk julkola och tryffel
Vad vore julen utan julgodis, pepparkakor och knäck? Det är snart dags att börja bunkra upp med både julkola och tryffel. Här systrarna Eisenmans bästa julgodis.
Klassisk julkola
Du behöver:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
Olja en avlång bakform. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna. Klipp eller skär kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i smörpapper eller cellofan.
Vit chokladtryffel
med kanel och lingon
ca 25 kulor
Du behöver:
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk malen kanel
1 dl frysta lingon
Garnering:
florsocker
ca 300 g vit choklad
Så här gör du:
Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.
Chokladtryffel
Här är det klassiska receptet på chokladtryffel som går att variera med olika smaker och garneringar.
ca 25 kulor
Du behöver:
225 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt)
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
kakao
Så här gör du:
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var 15:e minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma. Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering. Förvara tryfflarna i kylskåpet, men kom ihåg att ta ut dem en stund innan du ska servera dem.
Förslag på garnering:
* Finhackade nötter. Sila bort det fina pulver som blir när man hackar nötter. Vissa nötter är finast om de skållas och skalas,
t ex pistagenötter.
* Finhackade eller krossade polkagrisar eller hårda kolakarameller. Sila bort ”pulvret”.
* Finhackad eller riven choklad.
* Kokosflingor.
* Lika delar strösocker och farinsocker.
* Florsocker.
Ännu mer gott julgodis i amelia nr 26/07!
"Vinterns söta" är en kokbok av systrarna Lisa och Monica Eisenmans. De driver också kafé i Stockholm.
Julgodis – här är julens favoriter
Recept julgodis – snickerskaka och chokladkola + 10 andra favoriter