Julstressa och vara helt slutkörd den 23:e?

Nej, vi tänkte väl det. Då ska du läsa amelias guide till en harmonisk och mysig jul utan stress, gräl och irritation. Vi ger dig de vanligaste fallgroparna och tipsar om hur du undviker dem.

Fallgrop 1 - Du trissar upp julen

I år ska vi ha en lite lugnare jul, säger du och din partner till varann i november. Det blev för mycket av allt i fjol. För mycket julklappar, för många ”måsten” kring maten, för mycket ”serva andra” i köket.

Hur undviker ni det i år?

Jo, sätt er ner tillsammans och lägg ribban – och håll er till den.

Fallgropen här är ofta att en vill mer än den andra, fler julklappar, mer gröt, mer hemgjort och den andra dras in mot sin vilja i ”cirkusen”. Så: Bestäm er redan nu för hur mycket tid ni vill lägga på projekt jul. Kanske är det extra mycket annat i era liv runt jul i år? Då kanske ni ska ta en bantad jul just i år? Var inte rädd för att kompromissa! Kom ihåg: Bäst jul får ni om alla är glada! Och hur glad man är hänger sällan på hur många hembakta kolor eller inlagda sillar man presterat!

Sätt ribban för julen!

Många av oss bär våra barndomsjular med oss som ett riktmärke för hur en ”riktig” jul ska vara. Eller också rycks vi med av bara farten – alla andra verkar ju inte göra annat än att trilla köttbullar och fläta eget saffransbröd. Det är såklart bara en myt. Sant är att det bara är du och din partner (okej, barnen kanske också har lite att säga till om) som bestämmer hur just er jul ska vara. Sätt er i lugn och ro och fyll i en to-do-lista. Det viktiga är att ni är överens! Och att ni står fast vid vad ni har kommit överens om!

Fallgrop 2 - Du känner att du gör allt!

Foto: Photodisc Green / www.jupiterimages.com/unlimited

Nu har ni kommit överens om hur er jul ska se ut, vilken ambitionsnivå den ska ligga på. Nu gäller det att undvika att få en julgeneral som gör allt (även om det känns okej i november så är risken stor att generalen får psykbryt den 23:e…) Då är frågan: vem gör vad?

Dela jobbet lika

Gör ett schema över vem som ska göra vad. Sträva efter en så jämn arbetsfördelning som möjligt. Tanken är att ni ska hamna lika på tidskontot!

Fallgrop 3 - Allt blir i sista minuten och ni julgrälar!

Foto: Stockbyte Silver / www.jupiterimages.com/unlimited

- I morgon är det julafton. Var är granen?

- Men du sa ju att du skulle fixa granen!?

Gör en julplaneringsguide

Skriv en lista på allt som ni behöver göra fram till jul, gärna med datum om det behövs. Ta en funderare på om det är lagom mycket tid ni lägger på julen. Hinner ni? Om inte, välj bort sånt som inte känns så jätteviktigt från listan. Här kommer några exempel på vad som kan behöva göras:

21-28 november

- Sätt amaryllis- och hyacintlökar. amelia rekommenderar: Färdiga hyacinter i matbutiken. Billigare blommor finns inte. Kommer garanterat upp.

- Köp pynt och få julinspiration på stan! Ikea och de stora varuhusen har redan bullat upp på sina julavdelningar, passa på nu om du ska ha nytt pynt, belysning osv.

- Fram med julgranspyntet. Placera inom räckhåll. Lokalisera adventsljusstaken.

- Köp ljus.

- Fram med adventsljusstaken!

- Häng upp julstjärnor!

- Fixa utebelysning!

- Köp glögg. 

- Köp hyacinter.

5-23 december

- Skriv inköpslista på julklappar.

- 8-9 dec, paniksäkra din lucia: funkar batterier? Passar linnet? Köp det som saknas till lucia. 

- Köp frimärken om du ska skicka julkort.

- Baka pepparkakor och lussebullar. Eller köp färdigt. amelia rekommenderar: Färdiga pepparkakshus som kan monteras och dekoreras.

- 13 dec: pausa och mys!

- Gör upp en städplan, alla i familjen får ett ansvarsområde. Grundstäda, sedan får alla ansvara för sitt område fram till jul. Den som lyckas bäst får pris!

- Fram med julpynt och upp med något trevligt på dörren! (Kanske ett fynd från någon marknad.)

- Planera in egotid! amelia rekommenderar: Ett bubbelbad/lång dusch med skrubb i veckan alternativt besök på bad med bastubad med väninnor. Skriv in i kalendern!

- Köp julgran (och ställ så svalt som möjligt innan den ska in).

- Laga sådant som kan frysas in.

- Pysselkväll! Eller har du inga barn, ta en julefridskväll med lite glögg i soffan.

- Klä granen.

- Slå in klappar.

- Rimstuga.

- 23 dec: Häng upp julstrumpor.

- 23 dec: Koka skinkan.

Julafton! Njut av en skön och mysig jul!