Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tre steg till mer pengar – så ger du din ekonomi en nystart!

Nytt år, nya möjligheter! Här är Ekonom-Emmas enkla men effektiva trestegsraket till en bättre ekonomi 2018.

Foto: Getty Images/iStockphoto / DeanDrobot

Så här års är det ofta fullt i träningslokalerna och fler kollegor än vanligt tackar nej till fredagsfikat. Det är förstås alla nyårslöften som spökar. Jag tror inte att nyårslöften egentligen är det bästa för att åstadkomma en långsiktig och varaktig förändring. Men är det något du kan göra så är det att ta tag i din privatekonomi och se till att året blir ett bra år, rent ekonomiskt.

Spara långsiktigt med hjälp av aktier

Om du tycker att det verkar tråkigt, fundera på varför. Är det för att du är rädd att pengarna inte ska räcka? I så fall är det ännu viktigare att du skaffar dig en uppfattning om hur illa det egentligen är. Eller är det för att du tror att du inte kan det här med ekonomi?

Den goda nyheten är att du faktiskt inte behöver kunna särskilt mycket om ämnet för att få bättre kontroll på vardagsekonomin.

LÄS OCKSÅ: Äg din ekonomi och tid! Patricia lever på aktier – du får hennes bästa tips

Så här kommer du igång:

1. Skaffa dig överblick över din ekonomi

Det är lätt att tappa kontrollen över den månatliga ekonomin, särskilt om många räkningar dras via autogiro. Om din bank inte erbjuder någon typ av budgetverktyg i internetbanken eller bankappen, finns det f lera andra, bra verktyg du kan använda. Privatekonomiapparna Tink och Mina tjänster är två bra exempel som kan hjälpa dig att få bättre koll.

Det du ska leta efter är:

a. Onödiga, återkommande avgifter – tänk noggrant igenom om du verkligen behöver exempelvis flera olika streamingtjänster.

b. Kategorier där det går åt onödigt mycket pengar – som livsmedel. Bestäm dig för att det här ska bli året då du veckohandlar eller tar med matlåda till jobbet några gånger i veckan.

2. Spara ihop en buffert

När du är klar med kartläggningen av din nuvarande situation och eventuellt har hittat lite utrymme i din ekonomi, är det dags att börja fundera på sparandet. Hur mycket du behöver beror förstås på din situation och dina mål. Startar du från noll är det bäst att satsa på att bygga upp en buffert som du förvarar på sparkonto. Ett sätt att inte ”nalla” från det är att ha det på en annan bank än den du använder i vardagen. Då syns inte pengarna lika tydligt.

För mer långsiktigt sparande kan det vara en god idé att placera pengarna på aktiemarknaden. Du behöver inte kunna särskilt mycket. Ta hjälp av de digitala hjälpmedel som finns hos exempelvis Avanza eller Nordnet. De har tjänster som förvaltar pengarna åt dig automatiskt.

3. Hitta nya förebilder

Människan är ju ett flockdjur och vi påverkas lätt av det sammanhang vi befinner sig i. Det är lätt att fortsätta i gamla mönster om man bara följer sina shopping- och resglada vänner i de sociala flödena.

Lägg därför till några människor som har en annan syn på livet. Det finns gott om grupper och personer på facebook och konton på instagram som kan påverka oss positivt i vardagen, till exempel tjejer som sparar i aktier, människor som lever minimalistiskt, äter vegetariskt eller har en tydlig ekologisk profil. Sök upp några och lägg till dem. Kanske blir du inspirerad på ett positivt sätt?

Håll koll på det här 2018:

1. Barnbidraget och studiebidraget höjs med 200 kronor den 1 mars 2018. Om du hittills har klarat dig hyfsat utan de extra pengarna, fundera över om du kan använda de till månadssparande istället.

2. En skärpning av amorteringskravet träder i kraft den 1 mars 2018. Då måste alla som tar nya bolån amortera ytterligare 1 procent (utöver idag gällande amorteringskrav) av hela bolånet om skulden överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst före skatt. Något att tänka på om du ska förändra ditt boende.

3. Juridiska frågor: Om du bara ska göra EN sak i år så är det att fundera över hur din juridiska  situation ser ut. Har du ett samboavtal eller ett testamente? Om du har lånat ut pengar till dina barns kontantinsats, har ni upprättat ett skuldebrev? Kan du bo kvar om din partner avlider? Och så vidare. Särskilt utsatta är par som har särkullbarn och bara är sambor i ett gemensamt, ägt boende. Ta tag i det bums!

Av: Emma Persson, ekonom och expert på privat- och boendekonomi. Har du funderingar kring din ekonomi, mejla till fraga.ekonomen@amelia.se.