Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Söker du nytt jobb? Här är 7 trender på arbetsmarknaden

Har du kommit på dig själv med att tänka på jobbet, trots att du haft semester? Det kan ju bero på att du är sugen på att testa något nytt. Här får du koll på trenderna - och vad som kan vara värt att satsa på!

Robotar som sköter äldrevården, självkörande taxibilar... Ja, visst är många branscher i förändring, samtidigt som en sak består. Kvinnors löner är fortfarande bara 86 procent av mäns, enligt SCB.

70 procent behöver inte en arbetsplats

– Löneskillnaden mellan män och kvinnor är tyvärr det mest stabila på arbetsmarknaden, oavsett konjunktur, konstaterar Lena Bernhardtz, som arbetar med jämställdhetsstatistik på SCB.

Ja, mycket är sig likt. Men visst händer det saker också. I ganska rask takt.

Sätten vi arbetar på förändras, yrken försvinner och andra tillkommer. Med datorer och telefoner kan vi också sköta mycket hemifrån, som tidigare krävde kontorsnärvaro.

Här är sju trender och tendenser, och tips på hur du kan tänka och göra för att lyckas i arbetslivet, oavsett om du vill nå framgång inom ditt nuvarande yrke eller om det är dags att söka sig vidare. Men det vet förstås bara du!

Trend 1: Vi jobbar utanför arbetsplatsen

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

"Hen har väl en slappardag hemme. " Ja, visst har det funnits en viss skepsis mot folk som jobbar hemma, som om det vore lite fusktigt Men det är nog dags att tänka om. Varför? Jo, för att det är dyrt med kontorsplatser och för att många vill ha ett mer flexibelt jobbliv.

– Förr var man tvungen att gå till en arbetsplats, för där fanns produktionsutrustningen. Men för många består den idag av ens hjärna förstärkt med en dator och en smartphone. Det förändrar villkoren. Arbetet går från att vara en plats till något man gör, säger Peter Siljerud, trendspanare på Futurewise, som just kommit med boken Bryt normerna - allt du lärt dig om arbetslivet är fel.

Tid är lyxvaran vi vill ha idag

Självklart kan inte alla jobba på distans.

Men 70 procent av alla som förvärvsarbetar menar att de i någon eller stor utsträckning kan utföra sitt jobb på annat ställe än själva arbetsplatsen. Och på vissa företag har förändring redan skett - på IBM exempelvis har 40 procent av de anställda inte något kontor att gå till.

Så var ska man jobba om man hör till kontorsarbetarna?

Hemma är självklart ett alternativ. Kaféer likaså.. Kanske får vi snart se pop upkontor?

Fler kvinnor än män vill jobba på distans , enligt undersökningar, de upplever också att att de i lite högre grad än män är mer effektiva när de jobbar hemifrån.

Men männen större möjlighet att göra det, enligt en undersökning från Yougov. Hela 75 procent av männen inom tjänstesektorn har möjlighet att jobba på distans, men bara 60 procent av kvinnorna.

Tänk så här för att lyckas:

Sök dig till ett företag och en chef som ser fördelarna med distansjobb. Förhandla dig till att få jobba mer flexibelt i tid och rum. Möter du tvivel, be om att få prova i några månader och utvärdera efteråt.

LÄS OCKSÅ: Sluta jobba gratis! (Tyvärr är det ingen som kommer tacka dig

Trend 2: Timmar mindre viktiga

Lönen baseras för de flesta på antalet arbetade timmar. Den som är på jobbet åtta timmar om dagen får heltidslön, annars deltidslön. Men arbetad tid är inte är samma sak som flitig tid.

– Många stressar till jobbet för att komma i tid, fast det första de gör är att dricka kaffe och surfa, säger Peter Siljerud.

Det finns också en karriärkultur, där man visar sin lojalitet genom att jobba över och alltid finnas tillgänglig. Anna Wahl, professor i genus, organisation och ledning på KTH, vet att många kvinnor hellre skulle bedömas på prestation.

– Man vill att det hårda jobbet ska löna sig snarare än att man visar sig på kontoret eller deltar i sociala aktiviteter kvällstid. Man vill hellre gå hem till sin familj än nätverka på mingelpartyn, säger hon. Önsketänkande? Men troligen kommer allt fler att anamma detta tänk, bland annat för att faktisk timnärvaro blir svårare för chefer att kontrollera när distansarbetet ökar.

Tänk så här för att lyckas:

Den den negativa sidan är "det gränslösa arbetet" - har du inte fasta arbetstider så finns det ingen gräns för hur mycket, fort eller bra du kan prestera.

Det finns två sätt att hantera detta. Antingen kan du integrera jobb och fritid. Du kan gå på föräldrasamtal mitt på dagen och ringa jobbsamtal när du handlar mat. Eller så skiljer du på de två. De som lyckas integrera jobb och fritid mår, enligt forskning av Christine Mellner vid Stockholms universitet, bäst. Men om man har svårt att dra gränsen är det smartare att ge sig själv faktiska jobbtider.

Trend 3: Se upp för robotarna

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Vi vet att robotar ersatt manuella jobb i industrin.

– Det nya är att roboten eller datorn attackerar även tjänsteorienterade yrken. Den kan ta över sysslor från såväl en ekonomiassistent som en sjuksköterska, säger Peter Siljerud.

Och en app kan boka taxibilar snabbare och billigare än en telefonist.

– Långtifrån alla företag behöver en massa anställda för att växa sig stora. När Kodak var som störst hade de 145 000 anställda - folk som livnärde sig på att "bevara stunderna".

Idag använder folk Instagram för att göra detsamma. Men när instagram köptes av Facebook för en miljard dollar var det bara 13 personer som jobbade där, säger Stefan Hyttfors som föreläser om framtidstrender.

Tänk så här för att lyckas: 

Var kreativ Du kan inte vara billigast, men bäst. Så vad är robotar/ datorer dåliga på? Jo, kreativitet, nätverkande, relationer och filosoferande. Din bästa chans är alltså att tänka kreativt och komma med nya idéer.

Var inte den som "jobbar undan", då riskerar du att bli ersatt av någon billigare, utan bli en passionerad medskapare. Någon som förbättrar organisationen. Någon som känns oumbärlig.

Trend 5: Vi växlar ner

Tempot ökar när organisationer ska effektiviseras, slimmas och trimmas. De som blir kvar ska göra allt mer på kortare tid. Och när jobb försvinner måste du prestera på topp för att få behålla din tjänst.

Stress och depression är nu vanligaste skälen till att kvinnor sjukskriver sig - och många drömmer om att minska pressen. Länge var prylar, som nya bilar, snygga väskor och fina altanmöbler, tecken på framgång.

Men i en klimatkrisande värld ifrågasätts detta allt mer. Istället har tid blivit en åtråvärd lyxvara, något vi drömmer om. Därför finns det en tendens att tänka: "Varför jobba mer än jag behöver? " Man växlar ner. Bygger ett billigare liv, bor och konsumerar mindre, och kan därmed klara sig på deltidsjobb.

Tänk så här för att lyckas:

Har du råd kan du såklart gå ner i tid rakt av. Annars kanske du istället för löneförhöjning kan förhandla till dig att få gå tidigare en dag i veckan. Eller så ser du över dina kostnader radikalt ...

Trend 6: Miniprenörer & kombinatörer

Trygga, fasta anställningar försvinner.

– Företag vill ha så få ansällda som möjligt, för de är dyra, medför administration och gnäll. Istället hyrs personal, säger Peter Siljerud.

I kölvattnet av denna utveckling får vi allt fler miniprenörer - småskaliga men effektiva entreprenörer. (De senaste tio åren har antalet nystartade företag nästan fördubblats. ) Vissa blir det av behov: tvångsprenörer. Andra skapar tjänster kring egna intressen och försöker kapitalisera på dem som ett sätt att få jobba med något "roligt". Det kommer säkerligen också fler kombinatörer, personer som kombinerar 2-3 yrken.

– Man kanske jobbar tre dagar i veckan som personlig assistent för att andra dagar vara yogainstruktör, säger Peter Siljerud.

Tänk så här för att lyckas:

Byt synsätt. Istället för att "ge" dig jobb, se till att skaffa dem själv. Vad kan du bra? Kanske är någon beredd att betala för det. Kämpa för att lyckas!

Trend 7: Tjena, Thailand!

Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

Många drömmer om att jobba från ett annat, soligare land. I och med att wifi nu finns i minsta thailändsk bungalow har drömmen blivit lättare att realisera. Allt fler jobb kan utföras var som helst.

Skatteverkets talsvar är exempelvis inspelat på en strand på Koh Lanta i Thailand, av en svensk kvinna stationerad där. Men inte bara de som jobbar via datorn kan uppleva världen.

– En personlig assistent kan bli reseledsagare, säger Camilla Lebert Hirvi, som coachar andra till att kunna arbeta från olika platser i världen.

Tänk så här för att lyckas:

Många är tveksamma över ekonomin, men om du hyr ut ditt boende och åker till ett land där levnadskostnaderna är lägre än i Sverige, så går livet runt.

– Det går att mötas på Skype eller Facetime, helt gratis, säger Camilla Lebert Hirvi.

Hotade yrken:

Bankkassör (internetbank)

Kassapersonal i butik (självscanning)

Resebyrå personal (internetköp)

P-automats tömmare (kortbetalning)

Taxibilar (självkörande bilar)

KBT-terapeuter (appar)

Yrken som löper liten risk att automatiseras:

Präst

Skogsmästare

Speciallärare

Källor: Bryt normerna – allt du lärt dig om arbetsliv är fel, DN-debatt/Reforminstitutet 

Av: Linda Newnham

 

Missa inte amelias podd, Jobbliv

Med amelias podd Jobbliv vill vi inspirera och stärka kvinnor om allt från karriär, utbildning, starta eget till kontroll över sin tid och sin ekonomi. Camilla Wagner samtalar med kvinnor med en gripande och angelägen historia som många kan relatera till.

Till varje historia kopplas tips och råd, som också återfinns i våra andra kanaler. Här finns alla avsnitt.