Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör du för att få en jämställd pension – expertens tre enkla råd

Maja Englund är pensionsekonom och jämställdhetsexpert på SPP. Här ger hon bra tips på hur du och din partner får en jämställd pension.

Foto: Getty Images/iStockphoto / chabybucko
Vid en eventuell skilsmässa delas lån lika, men inte pension

De vanligaste och självklara råden för hur kvinnor ska ska få upp sin lön och stärka sin pension kan vi vid det här laget, eller hur: Dela på föräldraledighet, deltid och vabbande.

Men om du är en av de som av någon anledning inte delat lika på föräldraledigheten, som inte har en lika hög lön som den du lever med och kanske dessutom väljer att arbeta deltid, kan det vara värt att fundera på hur du kan kompenseras för att på ålderns höst inte få 70 procent av din mans pension.

Maja Englund.
Maja Englund.

Värt att tänka på är att vid en eventuell skilsmässa delas era lån lika, men inte pensionen. Många saknar dessutom efterlevandeskydd på sina pensioner vilket gör att partnern kan få stå själv med höga lån om olyckan är framme.

Därför kan det vara bra att ha en konkret handlingsplan för att jämna ut eventuella skillnader redan idag.

Gå igenom och agera på checklistan här nedan för att trygga din framtida pension!

Så får du en jämställd pension

Dessa råd gäller om ni inte har lika lön, lika delad föräldraledighet och lika delad deltidsarbete.

1. Ta reda på vad du får i pension då du arbetar 100 procent. Den allmänna pensionen räknas som 18,5 procent av din lön och din tjänstepension varierar beroende på avtal, men brukar ofta vara 4,5 procent av lönen upp till ca 40 000 och sedan 30 procent på lönedelen över det. Fråga din chef om du är osäker.

2. Räkna sedan ut vad du tjänar in till pension då du är föräldraledig. Då ser du tydligt vilken skillnad det blir och vad som skulle kunna vara rimligt att få i kompensation från din partner om han eller hon tjänar mer.

3. Om ni kommer överens om en summa som du kan kompenseras med kan ett månadssparande i en kapitalförsäkring i ditt namn vara ett alternativ. Är ni gifta ingår den i en bodelning vid skilsmässa till skillnad från allmän pension och tjänstepension. Om syftet inte ska vara att dela lika på tillgångarna vid en eventuell skilsmässa, utan att vissa tillgångar enbart ska tillfalla en part, måste det upprättas ett äktenskapsförord. Är ni sambos är kapitalförsäkringen enbart din om den tecknats i ditt namn, även om ni går skilda vägar. Vid dödsfall tillfaller kapitalet normalt den som står som förmånstagare.

Ett investeringssparkonto (ISK) i ditt namn är ett annat alternativ för "kompensationssparande" som också ingår i en bodelning vid skilsmässa och i ett dödsbo vid dödsfall om ni är gifta. Är ni sambos är sparandet ditt om ni går skilda vägar och vid dödsfall delas endast bostad och bohag.