Turistmage - så undviker du att bli sjuk på semestern

När man vill njuta av sol, bad och semester är turistmage det sista man vill oroa sig för. Här är tipsen på hur du får din mage att må bäst – före och under semestern!

Förbered dig redan innan resan om du vill minska risken att drabbas av turistdiarré.
Förbered dig redan innan resan om du vill minska risken att drabbas av turistdiarré. Foto: Shutterstock

Varför får man turistmage? 

Svar: Du får det när du får i dig fientliga bakterier som  du har ett dåligt skydd mot. Du kan smittas via kontakt med smittade personer, dricksvatten, råa skaldjur, grönsaker som förenats med avloppsvatten, opastöriserad mjölk, rå fisk, sallad, friluftsblad i förorenat vatten, livsmedel som förvarats i hög temperatur och så vidare.

Vilka är symptomen?

Svar: Du kan drabbas av allt från illamående och kräkningar till diarré (bland annat med blod eller slem i), viktminskning, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Inkubationstiden kan vara en timme till 12 dygn beroende på bakterietyp.

Är det farligt?

Svar: Det är oftast ofarligt och går över efter cirka tre dygn. Men vissa bakterier kan orsaka njurskador om inte behandling genomförs.

Kan jag slippa turistmagen genom förberedelser?

Svar: Det finns ett vaccin, Dukoral. Ca 20 procent beräknas att komma undan diarrén med vaccinet. Fil och yougurt som innehåller lactobaciller hjälper till att bygga upp tarmfloran i tjocktarmen. Det är bra att äta fil eller youghurt en vecka innan resan och sedan på plats. Det finns också kapslar som innehåller lactobaciller att köpa på apoteket.

Vad kan man göra på plats?

Svar: Ät aldrig kall mat, undvik sallader. Handla inte mat från små kärror ute på gator och torg. Skala all frukt innan du äter den. Gå på restauranter som har många besökare. Använd gott omdöme, maten ska se aptitlig ut och lukta gott. Drick bara buteljerat vatten. Var noga med hygienen efter toalettbesök.

Och om jag drabbats?

Svar: Prova vätskeersättning, t.ex. Resorb. Om det inte fungerar finns det andra medel på apoteket, t.ex. Imodium, Travello och Dimor. Vid långvarig sjukdom, blod i avföringen eller hög feber kontakta närmaste sjukhus.