Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Könsherpes

Var tredje vuxen i Sverige bär på viruset HSV-2 som orsakar könsherpes. Många vet inte att de är smittade eftersom de är helt syptomfria. Det är lätt att förväxla herpesutbrott med t ex en svampinfektion. Munherpes, HSV-1, som 70 procent av alla vuxna svenskar har kan ge genital herpes vid oralsex.

Foto: Shutterstock

Hur yttrar sig genital herpes?

Svar: Oftast som blåsor och sår runt könsorganet. Det svider när du kissar och lymfkörtlarna kan kännas svullna. Man kan även få förkylningsliknande symptom.

Hur smittar det?

Svar: Genom direktkontakt mellan slemhinnorna, från mun till mun eller via mun till slemhinna. Herpes smittar även om bäraren inte har något aktivt utbrott.

Vad gör man om man misstänker smitta?

Svar: Kontakta din läkare så fort du har misstänkta besvär och ta ett virusprov. Ju närmare inpå utbrottet provet tas desto lättare är det att kunna fastställa att det rör sig om herpes. Om man inte har några symptom men ändå vill kolla sig kan man genom att ta blodprov se om man är bärare av viruset.

Hur skyddar man sig och sin partner?

Svar: Använd kondom. Se till att skydda dig även vid oralsex!

Kondom är ett bra men inte 100-procentigt skydd, eftersom smittan kan finnas även i områden runt könsorganen. Viruset är mest smittsamt när du eller din partner har ett utbrott med blåsor och sår; undvik att ha sex under en sådan period.

Kan herpes smitta barnet vid graviditeten?

Svar: Ja, även om det är mycket ovanligt. Berätta alltid för förlossningspersonalen! I de allra flesta fall är risken för smitta minimal, men herpesinfektionen kan bli riktigt farlig för barnet om mamman får sitt första utbrott under slutet av graviditeten. Risken minskar med antivirala medel och genom kejsarsnitt. Men det tiotal spädbarn som ändå smittas varje år drabbas av hjärnhinneinflammation med allvarliga följder.

Vad finns det för hjälp?

Svar. Herpes går inte att bota, men det finns läkemedel som mildrar, t o m helt förebygger utbrotten.