Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knöl i bröstet? Så undersöker du dina bröst efter cancer

Att upptäcka bröstcancer i tid kan rädda ditt liv. Därför är det viktigt att alla kvinnor regelbundet undersöker sina bröst och letar efter knölar. Det tar bara fem minuter och det är väl investerad tid. Vi visar dig hur!

Först av allt: skriv in din tuttbesiktning i kalendern, så blir det av. Välj en dag i veckan efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättast att känna eventuella förändringar.

Så undersöker du dina bröst

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=1047&player=sp&part_id=117378&addons=000&time=0&disable_sharing=false

1. Stå framför en spegel

Stå först med hängande armar och titta på tuttarna. Ser  något annorlunda ut, någon förändring i formen? Har någon bröstvårta börjat dra sig inåt? Lyft sedan armarna över huvudet och kolla samma sak igen.

2. Kläm ett varv

Det här brukar gå lättast när du duschar och brösten är intvålade. Lyft upp höger arm och sätt handen bakom nacken. Känn med vänster hand på höger bröst. Tänk dig att bröstet är som en klocka. Börja ”klockan 12” och känn igenom bröstet  ett varv, ”timme för timme”. Känn med raka fingrar och ett lätt tryck, från bröstvårtan och ut. Gör sedan likadant med vänster bröst.

Känn efter förändringar, knölar, förhårdnader och ömma punkter.

3. Kolla armhålorna

Höj armen och känn efter i armhålorna efter någon knöl ­eller något som ömmar? Om du undersöker dina bröst ­regelbundet så lär du dig hur de känns och upptäcker lätt om ­något är annorlunda.

Om du hittar en förändring:

Kontakta vårdcentralen eller närmaste bröstmottagning om du upptäcker något som känns ovanligt. Det är bättre att kolla en gång för mycket än för lite.

Känner du en knöl?



Det här har du rätt att kräva:

Alla kvinnor som upptäcker en knöl i bröstet har rätt till så kallad trippeldiagnostik, som består av tre steg:

1. Palpation. Läkaren känner med händerna för att upptäcka sjukliga förändringar.

2. Mammografi. En röntgenundersökning av brösten.

3. Punktion. Ett cellprov av knölen.

Viktigt att understryka är att unga kvinnor nästan alltid har täta bröst, vilket gör cancern mycket svår att upptäcka vid en mammografi. Det är därför viktigt att be om en kompletterande undersökning, antingen ett ultraljud eller en MRI (magnetresonanstomografi), om mammografibilden inte visar något. I Sverige är läkarna inte skyldiga att berätta om den möjligheten, eftersom sjukvården inte anser sig ha resurser för de undersökningarna. Om du har täta bröst går inte att se på utsidan, utan beror på vävnaden inuti brösten. Kvinnor med täta bröst löper dessutom större risk att drabbas av bröstcancer.